IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня до 15-седмично дъно след добрите данни от САЩ

Резкият спад бе подкрепен и от нормализирането на политическата ситуация в Украйна след президентските избори

10:25 | 28.05.14 г.
Златото поевтиня до 15-седмично дъно след добрите данни от САЩ

Фючърсите върху златото продължават да поевтиняват минути след началото на борсовата търговия на Стария континент в сряда. Понижението идва след отчетения най-голям еднодневен спад за тази година във вторник, когато цената на жълтия метал се смъкна с 2,2% с оглед на добрите икономически данни от САЩ и ситуацията в Украйна.

Малко след началото на сесията в Европа контрактите върху благородния метал с доставка през август поевтиняват с 0,13 на сто до 1 264,10 долара за тройунция. Равнището е най-ниското от 7 февруари.

След седмици на търговия в близост до ключовата граница от 1 300 долара за тройунция цената на метала спадна във вторник до най-ниското си ниво от средата на февруари.

Ръстът в последните месеци дойде след засилването на политическото напрежение в Източна Европа. Наблюдаваното нормализиране на ситуацията в Украйна обаче до голяма степен облекчи опасенията на пазарните участници за възможна допълнителна ескалация на конфликта.

Същевременно данните от САЩ показаха неочакван ръст на поръчките на дълготрайни стоки през април и покачване на потребителското доверие през май.

Поръчките на дълготрайни стоки са се повишили с 0,8% на месечна база според доклад на Министерството на търговията на САЩ. Потребителското доверие в страната пък нарасна до 83 пункта през май спрямо 81,7 пункта през април. Причината са по-добрите очаквания на домакинствата за развитието на трудовия пазар.

"По-силните от очакваното данни от САЩ изпратиха цената на златото надолу заради спекулациите, че Фед ще ограничи стимулите. Вносът на жълтия метал в Китай спадна през април, което пък показва потенциално по-слабо търсене", коментира Ланчън Шоу, икономист в Commonwealth Bank of Australia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още