IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Никелът поскъпна до над 38-месечен връх

Търсенето на ценния метал се засили след блокирането на производството в Нова Каледония

18:14 | 12.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Никелът поскъпна до над 38-месечен връх

Никелът започна новата седмица по начина, по който приключи и предната – с покачване на цената. Продължаващите опасения за блокиране на доставките въз основа на ситуацията в Украйна и индонезийската забрана за износ на руди бяха допълнително подсилени от преустановената дейност в завода на Vale в Нова Каледония.

Фючърсите върху ценния метал с незабавна доставка поскъпнаха до невиждано от повече от 38 месеца равнище, добавяйки в понеделник 2,29 на сто до 1 237,10 долара за килограм.

През миналата седмица Vale – вторият по големина в света производител на никел, преустанови добивните си операции в Нова Каледония, припомна WBP Online. Решението за спирането на дейността бе взето от правителството на островната държава след изтичането на силно отровна киселина в района.

Никелът, който се използва за производството на неръждаема стомана, е най-силно поскъпващият ценен метал от началото на годината, след като размириците в Украйна направиха бъдещето на доставките на метала неясно. Русия, която е една от най-големите производители на суровината в света, е обвинявана от западните страни за оказване на подкрепа на проруските бунтовници в Източна Украйна, което допринесе за ескалация на конфликта.

САЩ и Европейският съюз вече предприеxa поредица от санкции и мерки срещу редица руски граждани и фирми, близки до президента на страната Владимир Путин. Според експерти всяко по-нататъшно разширяване на тези санкции може да окаже още по-силен натиск върху доставките на никел.

През уикенда бяха проведени серия от референдуми в източната част на Украйна. Те бяха съпътствани от стрелба в тълпа от хора, чакащи да гласуват, организирана от проруските сепаратистки лидери в регионите Луганск и Донецк. Първите сведения са, че почти 90% са гласували в полза на отделянето във федерация на част от страната. Въпреки това Москва призова света към диалог.

Допълнителна подкрепа за поскъпването на никела дойде от Индонезия, след като азиатската страна наложи забрана върху износа на необработени руди през януари в опит да насърчи вътрешната преработка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още