IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на долара натиска цената на петрола

Търсенето на енергийната суровина остана под натиск през предходната седмица, в началото на новата котировките се връщат над 100 долара

10:00 | 12.05.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Поскъпването на долара натиска цената на петрола

Цената на петрола остана под натиск през предходната седмица, запазвайки позиции в близост до 100 долара за барел.

В петък търгуваните в Ню Йорк петролни фючърси с доставка през юни поскъпнаха до сесиен връх от 101,18 долара за барел – най-високото от 29 април насам. Впоследствие цената на актива пое надолу, изтривайки 0,27% до 99,99 долара за барел. За цялата минала седмица петролните фючърси поевтиняха с 0,23 на сто.

Новата седмица започва с лек оптимизъм, като лекият суров петрол поскъпва с 0,2 на сто до 100,17 долара за барел.

В края на миналата седмица американският долар се изстреля до едномесечен връх српрямо еврото, след като Европейската централна банка посочи, че може да промени политиката си още през юни. Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, напредна с 0,57% в петък до 79,92 пункта.

Цената на петрола обикновено отслабва, когато американската валута укрепва, тъй като по-скъпият долар прави стоката по-малко достъпна за притежателите на други валути.

Пазарните участници продължиха да следят и несигурността около събитията в Украйна. Руският президент Владимир Путин призова проруските сепаратисти в източните части на страната да отложат референдума си за независимост. Допитването все пак бе осъществено, като избирателната активност в Донецка област достигна 71,4 на сто.

Резултатите от гласуването ще бъдат оповестени в рамките на два дни, поясни Борис Литвинов, съпредседател на президиума на самопровъзгласилата се Донецка народна република.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 6 май. Нетните залози достигнаха 299 543 договора в сравнение с 330 710 в предходната седмица.

Същевременно в Лондон брентът с доставка през юни се установи при 107,89 долара за барел, поевтинявайки с 0,14 на сто за деня. За седмицата активът изтри 0,64%.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 7,90 долара за барел в сравнение с 8,83 долара за барел през изминалата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Това, че цената на петрола не се вдига е донякъде добра новина. Това означава, че инвеститорите и или спекулантите не очакват в скоро време световна война. Защото ако имаше очакване за война всеки би трупал резерви от петрол, защото не се знае какво може да стане утре. Самолетите, танковете и другата бойна техника потребяват страшно много гориво. Но ако не се очакват значителни бойни действия значи и петрол не ни трябва повече от необходимото. На времето се твърдеше, че Хитлер бил произвеждал бензин от въглища. Една от големите измами и заблуди. Ех, де да беше възможно. Бензина на Хитлер са му го доставяли съюзниците. Щото ако беше вярно, че бензин може да се прави от въглища, поне една установка щеше да работи и сега. Ама то е като с кацането на американците на Луната. Ако те са можели да кацнат на Луната през 1969-а - защо не кацнат сега. Сега даже спряха совалките и единствената им надежда да стигнат до МКС са руснаците, защото програмите на НАСА са прекратени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още