IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поредната ескалация на напрежението в Украйна върна златото над 1 300 долара

Ако ситуацията в Крим се влоши допълнително, границата от 1 300 долара няма да може лесно да бъде пробита, посочи експерт

16:07 | 25.04.14 г. 1
Поредната ескалация на напрежението в Украйна върна златото над 1 300 долара

Фючърсите върху златото се търгуват с повишение в петък, подкрепени от поредната ескалация на конфликта в Украйна, предава WBP Online. Напрежението се засили, след като в четвъртък петима проруски сепаратисти бяха убити от украинските правителствени сили.

По време на следобедната търговия на Стария континент цената на златото с доставка през юни се върна над психологическата граница от 1 300 долара за тройунция. Контрактите поскъпват с 0,83 на сто до 1 301,30 долара за тройунция.

Украинските военни сили отнеха живота на петима проруски сепаратисти в четвъртък, извършвайки открита военна маневра в сепаратистка военна крепост в източната част на страната. В отговор Русия започна тренировки на военните си части в близост до границата с Украйна, което породи опасения за възможно нахлуване в чуждата територия.

"Ако ситуацията в Крим се влоши допълнително, не мисля, че границата от 1 300 долара ще може лесно да бъде пробита", каза Роналд Люнг, главен дилър в Lee Cheong Gold Dealers в Хонконг.

Някои анализатори се опасяват, че новите санкции, наложени на Русия от страна на САЩ, за които в четвъртък сигнализира държавният секретар на САЩ Джон Кери, може да увеличат търсенето на безопасни убежища.

Същевременно според данни на Международния валутен фонд (МВФ) Турция и Русия са намалили притежанието си на физическо злато през март.

Турция, която е на 13-то място по обем на притежавания жълт метал според Световния златен съвет, е свила своите авоари с 14,3 тона до 483 тона през март. Русия пък, която заема седмо място в своеобразната класация, е намалила своите резерви с 1,2 тона до 1 041 тона през третия месец на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 5
Pyramid
преди 10 години
"Върна златото" ...Чушки.СВАЛИ ДОЛАРА ДО НАД 1300 за унция.Тоест, напрежението по света сваля долара и стимулира американската икономика.Ето защо, на чичо Сам му е изгодно да се тепат тук и там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още