IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Никелът поскъпна до 14-месечен връх

Ценният метал намери подкрепа след корекция в очакванията от страна на Goldman Sachs

18:06 | 14.04.14 г.
Никелът поскъпна до 14-месечен връх

Фючърсните контракти върху никела поскъпнаха до 14-месечен връх в понеделник, след като анализ на Goldman Sachs показа, че цената на актива ще продължи да расте, предава WBP Online.

Ценният метал се радва на силен интерес от началото на годината, като от 1 януари досега е поскъпнал с над 28% на фона на опасенията за евентуално ограничено предлагане.

Според експертите от Goldman Sachs цената на актива може да се покачи допълнително в предстоящите месеци, достигайки 20 000 долара за тон.

По време на късната европейска търговия в понеделник цената фючърсите върху метала се покачва с 2,02 на сто до 1 077,2 долара за килограм, насочвайки се към 11-тата си поредна сесия на растеж. Възходящата серия е най-дългата от октомври 2010 г. насам.

"Оптимисти сме за никела от началото на годината, но цените се повишиха по-бързо, отколкото бяхме заложили", посочи Джеф Кюри, анализатор в Goldman Sachs.

"Ралито на метала отразява основно продължаващата индонезийска забраната за износ на руда, както и загрижеността относно потенциалното въздействие на международните санкции спрямо Русия", допълни той.

Само в рамките на предходната сесия в петък цената на никела се покачи с 1,5% на фона на притесненията за възможно блокиране на доставките.

По-рано този месец друга голяма финансова компания – Citigroup, повиши своята прогноза за цената на метала през 2015 г. с 13 на сто до 21 500 долара за тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още