IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завърна ли се маршът на златните бикове?

На фона на ниските лихви алтернативната цена на жълтия метал е все по-привлекателна за пазара

13:35 | 12.04.14 г.
Завърна ли се маршът на златните бикове?

През тази седмица на миналата година цената на златото претърпя 15-процентов спад в рамките на едва две търговски сесии. Но това не беше всичко. Цялата 2013-та премина под знака на силна волатилност за жълтия метал, като в крайна сметка бе сложен край на 12-годишния марш на златните бикове.

Година по-късно ситуацията изглежда далеч по-различно. Златото отново се търгува над 1 300 долара за тройунция след няколкомесечно отстъпление. Същевременно капиталовите борси са под силен натиск, което насочва голяма част от инвеститорския интерес към сигурните убежища.

Според експерти в краткосрочен план ценният метал ще печели все повече от глобалната пазарна нестабилност, която донесе най-лошата седмица за японския бенчмарк Nikkei 225 от аварията във Фукушима през 2011 г.

"Инвеститорите са все по-дефанзивни. Видяхме отдръпване от акциите и това е моментът, при който златото заблестява силно", коментира пред CNBC Мартин Арнолд, директор на ETF Securities.

Въпреки това Арнолд добави, че променливостта на пазара в крайна сметка няма да бъде достатъчна, за да изпрати значително нагоре цената на метала. По думите му основната причина за това е слабото търсене в Азия.

"Видяхме през миналата година, че силното физическо търсене дойде, когато цената на златото се смъкна. При сегашната липса на голямо инвеститорско търсене не можем да прогнозираме много добри дни за златото. Очакваме скромна крачка нагоре през тази година", допълни той.

Най-силният момент в историята на търговията с жълтия метал дойде през септември 2011 г., когато цената за тройунция докосна 1 900 долара. Това изпрати доходността на пазарните участници, които са инвестирали в актива десетилетие по-рано, до впечатляващите 575%.

По думите на главния изпълнителен директор на TCMG Asset Management Бийт Витман благородният метал е бил разгледан в последните две години като "нищо повече от хедж". Тъй като обаче лихвените проценти на централните банки са относително ниски в момента, алтернативната цена на златото не е напълно забравена от инвеститорите.

"Има хора, които не искат да влагат средства в облигации или акции поради структурни причини, като за тях златото продължава да е апетитна хапка. Въпреки че се намираме в среда с много ниски лихвени проценти, алтернативите не са много атрактивни", посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още