IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очаква ли ни Бананагедон*?

Глобалните доставки на банани са поставени под сериозна заплаха

08:38 | 11.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Liberty Voice</em></p>

Снимка: Liberty Voice

Въпреки пренебрежимата на пръв поглед заплаха последните новини около най-популярния плод в света не са никак цветущи. Банановите насаждения от Югоизточна Азия до Близкия Изток и Африка са заразени с опасна гъба, която поставя под угроза оценявания на обща стойност 8,9 млрд. долара глобален пазар на банани.

Щамът TR4, който атакува корените на растенията, е смъртоносен за бананите от сорта "Кавендиш", който е отговорен за около 95 на сто от доставките на вносителите по света. Въпреки че болестта все още не е достигнала до най-големия световен производител – Латинска Америка, TR4 вече е бил открит в Йордания и Мозамбик. Сигнал, че заплахата се измества извън сърцевината на азиатския континент.

Според изследване на селскостопанския университет в холандския град Вагенинген десетки хиляди хектари бананови култури в Индонезия, Китай, Малайзия, Филипините и Австралия са били унищожени, след като TR4 навлезе за първи път в региона през 1990 г.

Последните данни на Организацията по прехрана и земеделие (ОПЗ) към Организацията на обединените нации (ООН) пък показаха, че глобалните доставки на жълтия плод са достигнали рекордните 18,7 млн. метрични тона през 2011 г. По този начин бананите се превърнаха в най-търгуваните плодове в света.

Най-големите вносители са САЩ, следвани от Белгия. Белгийското пристанище Антверпен пък е най-големият разпределителен център за суровината.

Статистика по темата предоставя и Бюрото за трудова статистика на САЩ. Според статистическото звено цената на един паунд (0,45 кг) банани в САЩ достига 0,599 долара, или с 2,2% повече от отчетеното 3-годишно дъно през миналия октомври от 0,586 долара. През март пък експортната цена на стоката от Еквадор – най-големият производител в света, е била 966,85 долара за тон. Равнището е било най-високото в последните 18 месеца според Международния валутен фонд.

В момента всички любители на бананите поглеждат с надежда към учените, които работят усърдно по разработване на нови сортове, които биха могли да устоят на натиска на TR4. Освен за любителите на жълтия плод работата на биолозите е особено важна и за около 410 млн. души, които набавят над 30% от дневния си калориен прием посредством консумация на банани.

Именно затова проблемът не бива да бъде пренебрегван, а да се работи за отстраняването му, за да не се случи най-неприятното – Бананагедон*.

* Комбинация от думите "банан" и "армагедон", по британското издание The Independent.

Повече за най-популярния плод в света може да научите от разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Първо се създава проблема и след това идва решението....."В момента всички любители на бананите поглеждат с надежда към учените, които работят усърдно по разработване на нови сортове, които биха могли да устоят на натиска на TR4. " - ГМО банан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
toto 2
преди 10 години
Дали е случайна таз зараза а....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
За това ли цената в БГ скочи с над 50% само за 1 година ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още