IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото се върна над 1 300 долара след засилването на напрежението в Украйна

Трябва да пресечем границата от 1 400 долара преди да можем да потвърдим, че се намираме в бичи пазар, посочва експерт

17:06 | 08.04.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото се върна над 1 300 долара след засилването на напрежението в Украйна

Цената на златото се върна над психологическата граница от 1 300 долара за тройунция след нарастването на опасенията за допълнително ескалиране на насилието в Украйна, съобщава CNBC.

Малко преди началото на търговията на Wall Street във вторник контрактите върху жълтия метал с доставка през юни поскъпват с 1,02 на сто до 1 311,50 долара за тройунция. В края на сесията вчера активът затвори в близост до 1 296 долара за тройунция.

Златото продължава да е разглеждано от трейдърите по целия свят като сигурно убежище във времената на нестабилност и геополитическо напрежение. Доказателство за това е скорошният скок на цената, който дойде след новото засилване на конфликта в Украйна.

Около 70 души бяха арестувани в източната част на град Харков, след като проруски демонстранти щурмуваха правителствени сгради. Ходът последва демонстрациите в региона, които засилиха страховете, че руските власти могат да се намесят пряко в политиката на съседната си страна.

Според пазарния анализатор в Avatrade Наим Аслам движението на ценния метал отново проследява глобалното геополитическо напрежение. Злато намери подкрепа и в средата на март, когато бе първоначалната криза в Украйна.

От началото на годината цената на актива се повиши с 8,8 на сто. Въпреки това равнището е далеч под постигнатите над 1 800 долара за тройунция от 2011 г.

Аслам вярва, че всяко "дежавю" около Украйна може да тласне цената нагоре. "Нека все пак е ясно, че трябва да се пресече границата от 1 400 долара преди да можем да потвърдим, че се намираме в бичи пазар", уточни той.

По думите на Ейдриън Аш от платформата за обмен на злато BullionVault все по-сериозен фактор занапред ще бъдат китайските и индийските инвеститори.

"Индийските граждани бяха твърде заети да гласуват в националните избори, докато при Китай се наблюдава известно пролетно затишие в търсенето", отбеляза експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 2
абитуриент
преди 10 години
пич дай по сериозно.......!!!!!.....????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Internet
преди 10 години
30 долара за унция?!?Ти си направо водещ анализатор ако не беше *** незнаещ нищо ***...Сори ,но е така!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Що си мислиш че сега па имам? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Vladi666
преди 10 години
След месеци...нема да имаш пари да се усмихнеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 12
stoiloff
преди 10 години
Кой има изгода от надуването на балона :) Ни се яде ни се пие и няма никаква сигурност в него :) След месеци ще е 30 долара за унция :) реалната цена :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още