IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лекият петрол запазва твърди позиции над 100 долара за барел

Енергийната суровина намери подкрепа след поредните позитивни данни от САЩ

08:13 | 07.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лекият петрол запазва твърди позиции над 100 долара за барел

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни фючърси остават над психологическата граница от 100 долара за барел, след като последните данни за заетостта в САЩ стимулираха търсенето на енергийната суровина.

Лекият суров петрол с доставка през май приключи петъчната сесия с поскъпване от 0,85% до 101,14 долара за барел. По-рано през търговията цената на контрактите се покачи до сесиен връх от 101,63 долара за барел – най-високото равнище от 31 март.

Въпреки ръста в петък петролните фючърси приключиха седмицата със загуба от 0,52 на сто, отчитайки първия си седмичен спад от три седмици.

Икономиката на САЩ e добавила през март по-малък брой нови работни места извън селскостопанския сектор от прогнозите, показаха последните данни на щатските власти. Бюрото за трудова статистика съобщи, че най-голямата икономика в света е добавила 192 000 нови позиции през миналия месец в сравнение с очакванията за ръст от 200 000. Данните за февруари пък бяха ревизирани до растеж от 197 000.

Междувременно равнището на безработицата в САЩ остана на досегашното ниво от 6,7 на сто.

Данните подкрепиха настроенията, че американската икономика се намира на прав път в опитите си да се възстанови от кризата. По-рано през седмицата бе публикуван докладът на Института за управление на доставките, който показа оптимистично разширение на сектора на услугите.

Месечните данни за заетостта и равнището на безработицата са сред основните индикатори за състоянието на американската икономика. Те са и сред ключовите показатели, които формират паричната политика на Федералния резерв. Централната банка очаква безработицата да достигне 6,5 на сто, след което вероятно ще последна ново изменение на монетарната политика.

Допълнителен стимул за търсенето на петрол бяха и новините за нови стимули в Китай, които подкрепиха надеждите за стабилизиране на икономиката. САЩ и Китай са двата най-големи консуматори на енергийната суровина в света.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са покачили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 1 април. Нетните залози достигнаха 300 921 договора в сравнение с 293 403 в предходната седмица.

Същевременно търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през май поскъпна до 106,72 долара за барел в петък, отчитайки дневен ръст от 0,54%. Цената на фючърсите върху суровината спадна с общо 1,24% за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още