IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът намери подкрепа след данните от САЩ

Бичите настроения се покачиха допълнително и след заявката за нови стимули в Китай

09:25 | 31.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът намери подкрепа след данните от САЩ

Цената на търгуваните в Ню Йорк фючърси върху суровия петрол продължава да запазва позиции над 100 долара барел след достигнатия 3-седмичен връх в петък. Търсенето на "черно злато" бе стимулирано от оптимистичните данни от САЩ, които подчертаха позитивното развитие на икономиката след неуспехите около лошото време в началото на годината.

Майските фючърски затвориха миналата седмица с дневно поскъпване от 0,39% до 101,67 долара за барел. За цялата изминала седмица пък стойността на суровината се покачи с 2,14 на сто.

В петък американското търговско министерство съобщи, че потребителските разходи са нараснали с 0,3% през февруари, надхвърляйки леко ревизирания ръст от 0,2% през януари. Отделен доклад показа, че изготвяният от Мичиганския университет индекс на потребителското доверие е отстъпил до 80 пункта през март спрямо 81,6 пункта месец по-рано. Пазарните прогнози бяха за ниво от 80,5 пункта.

Данни от четвъртък пък показаха, че молбите за безработица в САЩ са спаднали до най-ниското си ниво от края на ноември миналата седмица. Икономическият растеж на Съединените щати за последното тримесечие на 2013 г. пък бе ревизиран нагоре.

Бичите настроения се покачиха допълнително, след като правителството на Китай декларира готовността си да направи повече, за да подкрепи икономиката. В петък китайският премиер Ли Къцян заяви, че Пекин ще води политика на противопоставяне на икономическата нестабилност.

Последните данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ (Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 25 март. Нетните залози достигнаха 293 403 договора в сравнение с 302 320 в предходната седмица.

Същевременно търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през май поскъпна до 108,07 долара за барел в петък, отчитайки дневен ръст от 0,22%. Цената на фючърсите върху суровината се покачи с 1,15% за седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още