IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото премина в отстъпление след заседанието на Фед

Промените в методологията за паричната политика изпратиха жълтия метал на триседмично дъно

09:24 | 20.03.14 г. 2
Златото премина в отстъпление след заседанието на Фед

Цената на златото се смъкна до 3-седмично дъно в четвъртък, след като Федералният резерв измени ден по-рано методологията си за определяне на бъдещата парична политика на САЩ.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през април поевтиняват с 0,73 на сто до 1 331,50 долара за тройунция, съобщава WBP Online. По-рано по време на търговията бе достигнато равнище от 1 3330,90 долара за тройунция, което бе най-ниското от 28 февруари насам.

Пазарните нагласи в последните часове бяха водени от новините след края на последното заседание на Фед. Централната банка на САЩ ще наблюдава по-широк кръг от данни, за да определи кога да повиши основната лихва, посочи председателят Джанет Йелън.

Институцията се отказа от целевото ниво на безработица от 6,5% като ориентир за вдигането на лихвите. При определянето на това колко дълго може да се поддържат лихвите ниски банката ще оценява напредъка по изпълнението на целите за заетостта и инфлацията, както и условията на пазара на труда.

"Силно нерестриктивната парична политика остава подходяща", посочи в становището си централната банка. Промяната в насоките не означава обаче, че институцията променя намеренията си за паричната политика.

Друг важен акцент от заседанието бе очакваното допълнително понижение на месечните стимули, които бяха свити до 55 млрд. долара.

На пресконференцията след заседанието Йелън обяви, че очаква през 2014 г. инфлацията да се приближи до целевото равнище от 2 на сто. Председателят отбеляза също така, че пазарът на труда се е подобрил по-бързо от очакваното и че икономиката все още има нужда от подкрепа.

По думите ѝ Фед ще изчака "известен период от време", преди да увеличи лихвите, след като приключи с програмата за изкупуване на облигации. Джанет Йелън прогнозира, че периодът ще бъде от около 6 месеца.

Meждувременно другият основен благороден метал – среброто, също губи позиции на фона на решението на американската централна банка. Контрактите върху актива с доставка през април поевтиняват с 1,06 на сто до 20,605 долара за тройунция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
абитуриент
преди 10 години
шортни го тогова ше изкараш пари........!!!!!?????.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
mos70
преди 10 години
Златото премина в отстъпление след заседанието на Фед==================================Това не е отстъпление, а нормално приключване на корекцията. Казах ли преди 2-3 седмици, че таргета на корекцията е около 1370 ?! Изпълни ли се това - изпълни се! В момента кухото жълто рикошира от 200 ЕМА на седмична, е ще поеме по пътя към хилядарката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още