IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идва ли краят на подема на златото?

Ситуацията на пазара ни кара да вярваме, че растежът на цената оттук нататък няма да е устойчив, посочи експерт

21:25 | 17.03.14 г. 6
Идва ли краят на подема на златото?

Цената на фючърсите върху златото продължава похода си нагоре в близост до 1 400 долара за тройунция. Въпреки това експертът от Bank of America Merrill Lynch Майкъл Уидмър смята, че вероятността подема да приключи скоро не е никак малка.

"Има няколко неща на пазара, които ни карат да вярваме, че растежът на цената оттук нататък няма да е устойчив", посочи пред CNBC Уидмър.

Инвеститорите продължават да следят отблизо ситуацията с геополитическото напрежение в Украйна, както и перспективите пред икономиката на Китай. Въпреки че скорошната търговия върви "изключително добре", според Майкъл Уидмър дефлационните страхове в еврозоната може да ограничат допълнителното поскъпване на златото.

По-слабите икономически данни от САЩ също спомогнаха за растежа на цената на жълтия метал. Въпреки това много анализатори посочиха студеното време в началото на годината като основната причината за песимистичните доклади.

Уидмър вярва, че тези "непосредствени опасения" може да се разсеят скоро и да доведат до спад на пазарната стойност на актива обратно до около 1 200 долара за тройунция.

"Бих закупил злато, но ще трябва да бъде много краткотрайна сделка", посочи още експертът.

Цената на златото с незабавна доставка се повишава с 14 на сто на годишна база след загубата от близо 30% за цялата 2013 г. През мината седмица активът постигна шестото си поредно седмично поскъпване, добавяйки този път 3,1 на сто.

Проучване на онлайн платформата за обмен на злато BullionVault показа, че подобни дълги седмични покачвания са постигани едва 65 пъти през последните 46 години.

"Това са рядко добри дни за инвеститорите в злато", отбеляза Адриан Аш, ръководител на анализационното звено в BullionVault. По думите му последните ръстове на метала са пряк резултат от по-слабия долар.

По време на късната търговия на Wall Street в понеделник златото с доставка през април поевтинява с 0,90 на сто до 1 366,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Даммм. Някъде бях писал, че сме в начало на нова вълна, въпроса е дали ще е нагоре или надолу, и пробив над 1350 направо си говори че ще е нагоре.За година-две може и над 2000 да излезе.Не е препоръка за нищо разбирасе,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
ХА,ха...вдигна се с 200$ (от 1200 до 1400) и било временни притеснения около Крим а паднало с 40$ (от 1400 на 1360) и продавайте че идвал "края на подема" на златото...колко *** трябва да е човек че да каже на черното че е бяло?????...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Абе не сте ли забелязали, че когато златото падне с 0,5% или повече се започва параноята? Аз не знам актив, които да расте всяка сесия, без корекции и консолидации. Трябва да се гледа малко по-дългосрочно от 1-2 дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Аабее то не е лошо да падне малко, че не съм си изпълнил плана за покупките. Че после като тръгне нагоре ще е невъзможно да се купи каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
и още по на горе, който иска да продава, китайците всичко ше купат :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 4
Stone_Kold
преди 10 години
Значи ще иде на 2000.....сега успиват рибоците да скъсят и после да им оберат парите....дали големите четат подобни писаници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още