IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Медта поевтиня до близо 4-годишно дъно

Търсенето на фючърсите върху червения метал бе подложено на натиск след слабите данни от Китай

12:40 | 10.03.14 г.
Медта поевтиня до близо 4-годишно дъно

Ценaта на медта спадна до невиждано от средата на 2010 г. дъно, след като нарастващите опасения за състоянието на икономиката на Китай натежаха върху търсенето на индустриалния метал.

По време на обедната европейска търговия фючърсите върху червения метал с доставка през май поевтиняха до 3,035 долара за паунд при дневен спад от 1,55%. Нивото е най-ниското от юли 2010 г.

Сесия по-рано, в петък контрактите върху медта с доставка през май изгубиха 4,21% до 3,082 долара за паунд.

Изнесените през уикенда данни показаха, че китайският износ се е сринал с 18,1% през февруари на годишна база. Пазарните участници останаха разочаровани след очакванията за ръст от 6,8%.

Значителният спад в експорта на Китай доведе до дефицит в размер на 22,98 млрд. долара през миналия месец в сравнение с излишъка от 31,86 млрд. долара през януари. Анализаторите очакваха излишък от 14,5 млрд. долара за изминалия месец.

Отделен доклад показа, че инфлацията на потребителските цени в страната е достигнала 2% през февруари спрямо година по-рано. Резултатът бе в съответствие с очакванията.

Същевременно индексът на цените на производител е намалял с 2 на сто в ​​сравнение с прогнозите за спад от 1,9%.

Песимистичните данни подчертаха опасенията на експертите, че най-големият консуматор на индустриалния метал в света отчита трайна тенденция на спад на икономическата активност.

Същевременно златото с доставка през април поевтинява с 0,25 на сто до 1 334,80 долара за тройунция.

Цената на жълтия метал отстъпва с оглед на отслабването на напрежението в Украйна. През миналата седмица суровината поскъпна с над 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още