IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото и среброто изтриха печалбите си от предходната сесия

Цените на благородните метали се смъкват с по над 1% до равнищата от края на миналата седмица

15:02 | 04.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото и среброто изтриха печалбите си от предходната сесия

Цените на контрактите върху златото и среброто отстъпиха от постигнатите няколкомесечни върхове в понеделник, след като Русия спря военното си обучение в близост до границата с Украйна. Пазарните участници очакват засиленото напрежение постепенно да отшуми, след като президентът Владимир Путин потвърди, че Москва не обмисля да направи Крим част от Русия, пише WBP Online.

Златото с доставка през април поевтинява с 1,24 на сто до 1 333,60 долара за тройунция след постигнатия сесиен максимум от 1 354,20 долара за тройунция в понеделник.

Същевременно цената на сребърните фючърси с доставка също през април е надолу с 1,43 на сто до 21,178 долара за тройунция. В предходната търговия металът поскъпна до равнище от 21,715 долара за тройунция.

Бягството от припознаваните като убежищата благородни метали дойде, след като по-рано вторник руският президент Владимир Путин нареди на разположените в Западната част на Русия войници да се върнат в базите си. По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков военните учения, за които Москва отрече да са свързани със събитията в Украйна, са били успешни. Упражненията се проведоха в цяла Западна Русия, в непосредствена близост до границата с Украйна.

"Увеличението на цените на металите дойде на фона на нарастващото напрежение между Русия и Украйна, което предизвика голямо търсене на златото като сигурно убежище. Заради изгледите, че конфликтът може и да продължи известно време, жълтият метал може би ще е състояние да защити сегашната си цена, като дори получи и допълнителен нов тласък в краткосрочен план", отбелязаха анализаторите от Commerzbank.

Същевременно в Индия – вторият по големина в света потребител на злато, бижутерите и търговците планират еднодневна национална стачка в началото на следващата седмица. Причината е планираното облекчение на правилата за внос на жълтия метал.

Ако плановете на търговското и финансовото министерства на Индия се осъществят, страната несъмнено ще започне да купува значително повече от световните пазари, което ще постави под заплаха бизнеса на местните търговци.

Какво въздействие има кризата в Украйна върху международните пазари – вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още