IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола записа шеста поредна седмица на повишение

Студеното време в САЩ продължи да стимулира търсенето на "черно злато"

08:10 | 24.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола записа шеста поредна седмица на повишение

Цената на лекия суров петрол записа шести пореден седмичен ръст. Въпреки някои противоречиви данни за икономиката на САЩ черното злато повиши цената си с над 2% през изминалите пет търговски сесии.

В петък търгуваният на борсата в Ню Йорк петрол с доставка през април отстъпи с 0,54 на сто до 102,20 долара за барел, макар в рамките на търговията да беше достигнато и нивото от 101,69 долара за барел. В четвъртък пък суровината отстъпи с 0,09 на сто до 102,75 долара за барел.

Новата седмица започва с минимално повишение на цената с 0,3 на сто до 102,48 долара за барел.

Цената на "черното злато" бе поставена под известен натиск през миналата седмица след публикуването на правителствения доклад за имотния сектор в петък. Данните показаха, че продажбите на съществуващи жилища са намалели с 5,1% през първия месец на 2014 г., ударяйки 18-месечно дъно.

Разочароващите данни дойдоха ден, след като подразделението на Фед във Филаделфия съобщи, че производственият му индекс е спаднал до 12-месечно дъно от -6,3 пункта през февруари спрямо постигнатите 9,4 пункта месец по-рано.

Последните колебливи данни за американската икономика подхраниха опасенията, че възстановяването е изгубило инерция.

По-рано през седмицата цената на „черното злато“ изкачи 4-месечен връх на фона на спекулациите, че метеорологичните условия в американския североизток ще повишат търсенето на енергийни продукти за отопление.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 18 февруари. Нетните залози достигнаха 331 857 договора в сравнение с 306 021 в предходната седмица.

Междувременно търгуваният на борсата в Лондон петрол сорт брент с доставка през април поевтиня с 0,41% до 109,85 долара за барел в петък. На седмична база цената на актива се покачи с 0,7 на сто.

По този начин спредът между брента и WTI достигна 7,65 долара за барел към края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още