IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпна до 3,5-месечен връх от над 1 300 долара за троуйнция

Ръстът на жълтия метал от началото на годината достигна 8,3%, след като търсенето на безопасни убежища нарасна с оглед на слабите продажби на дребно в САЩ

10:25 | 14.02.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поскъпна до 3,5-месечен връх от над 1 300 долара за троуйнция

Златото поскъпна до 3,5-месечен максимум в петък, след като търсенето на безопасни инвестиционни убежища нарасна с оглед на слабите продажби на дребно в САЩ. По този начин благородният метал е на път да постигне най-доброто си месечно представяне от октомври насам, пише WBP Online.

Цената на фючърсите върху златото с доставка през април се покачва с 0,65 на сто до 1 308,60 долара за тройунция в началото на европейската търговия в петък. Равнището е най-високото от 27 октомври.

Ценният метал отчита положителен резултат за осма поредна сесия, което е най-дългата му победна серия от юли 2011 г.

Активът поскъпва с 3,1% от началото на седмица, разширявайки печалбата си от началото на 2014 г. до 8,3%. През миналото дванадесетмесечие стойността на жълтия метал спадна с 28% на фона на спекулациите за бъдещето на паричните стимулите в САЩ.

Същевременно стойността на среброто с доставка през март също бележи силен възход, изкачвайки 3-месечен връх. Цената на актива расте с 2,26% до 20,855 долара за тройунция.

Доларовият индекс ICE, измерващ относителната сила на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, губи 0,22% при 80,18 пункта. Тенденцията на спад допълнително засилва търсенето на деноминираните в долари стоки, тъй като ги прави по-евтини за притежателите на други парични средства.

Засилването на инвеститорския интерес към металите дойде, след като продажбите на дребно в САЩ неочаквано намаляха с 0,4% през януари след спада от 0,1% в предходния месец. Анализаторите очакваха нулев ръст на месечна база.

Изключвайки продажбите на моторни превозни, равнището остана без изменение на месечна база. Статистиката за декември пък бе ревизирана до ръст от 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
абитуриент
преди 10 години
Много ясно 500-тона се губят само в КИТАЙ.....!!!!????....ралито тепьрва започва....!!!???....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още