IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Среброто поевтиня с над 3% след свиването на стимулите в САЩ

Цената на златото отстъпи за първи път в последните шест седмици

09:35 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Среброто поевтиня с над 3% след свиването на стимулите в САЩ

Въпреки че бе очаквано от мнозина, решението на Федералния резерв на САЩ да ограничи количествените си улеснения с още 10 млрд. долара постави под натиск благородните метали.

Фючърсите върху златото с доставка през април поевтиняха с 0,22 на сто до 1 244,20 долара за тройунция в петък. Ден по-рано цената на актива се смъкна до 1 237,50 долара за тройунция – най-ниската от 23 януари, за да затвори впоследствие при ниво от 1 242,50 долара със спад от 1,56%.

На седмична база стойността на жълтия метал спадна с 1,58%, отчитайки първата си загуба в последните шест седмици.

Междувременно среброто с доставка през март приключи петъчната сесия с лек спад от 0,03%, за да затвори седмицата при 19,12 долара за тройунция. В четвъртък цената на сребърните контракти спадна до 18,97 долара за тройунция – най-ниското равнище от 31 декември.

Спрямо седмица по-рано сребърните фючърси поевтиняха с 3,23%, отчитайки втори пореден седмичен спад.

В сряда Федералният резерв съобщи, че намалява с още 10 млрд. долара до 65 млрд. долара месечната си програма за изкупуване на активи. Решението си централната банка позова на отчетените подобрения на пазара на труда.

Ден по-рано правителствените данни показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 3,2% през четвъртото тримесечие на 2013 г., оставайки в съответствие с очакванията на експертите. Друг правителствен доклад оповести, че потребителските разходи са се повишили с 0,4% през декември, надхвърляйки очакванията за ръст от 0,2 на сто.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в златни контракти през седмицата, която приключи на 28 януари.

Брутните дълги позиции върху златото са се покачили с 6 273 договора до 120 096, докато брутните къси позиции са намалели с 11 047 до 59 424.

Цената на медта с доставка през март от своя страна се свлече до дневно дъно от 3,190 долара за паунд в петък – най-ниското равнище от 4 декември. Впоследствие активът ограничи загубата си до 0,91%, затваряйки седмицата при ниво от 3,197 долара за паунд. Цената на червеният метал отстъпи с 2,26% за седмицата, постигайки трети пореден седмичен спад.

Ограничаването на покупките на активи от страна на американската централна банка постави под натиск и представянето на корпоративния сектор в първата по сила икономика в света.

Повече за представянето на акциите в САЩ през миналата седмица може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още