IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът леко надолу след три седмици възход

"Черното злато" поскъпна с близо 1% през миналата седмица въпреки опасенията за забавяне на развитието в нововъзникващите икономики

09:20 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът леко надолу след три седмици възход

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни фючърси отчетоха третата си поредната седмица на поскъпване въпреки нарастващите опасения за икономическите перспективи пред развиващия се свят. Цената на лекия суров петрол WTI с доставка през март изгуби 0,75% до 97,49 долара за барел в петък. Въпреки това стойността на "черното злато" се покачи с 0,87 на сто на седмична база.

В понеделник мартенските фючърси продължават низходящото движение от петък, отстъпвайки с 0,2 на сто до 97,30 долара за барел.

В четвъртък цената на петрол достигна сесиен връх от 98,59 долара за барел – най-високото ниво от 2 януари. Впоследствие обаче стойността на суровината отстъпи до 98,23 долара за барел при ръст от 0,89% в края на търговията.

Развиващите се пазари бяха силно засегнати от загрижеността за въздействието на свиването на стимулите в САЩ и от страховете, свързани с евентуално забавяне на растежа в Китай.

За сметка на това обаче цената на петрола бе стимулирана от признаците за икономическо възстановяване в САЩ. Американският търговски департамент съобщи, че брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в света е нараснал с 3,2% през четвъртото тримесечие на 2013 г. в съответствие с очакванията на експертите.

В сряда Федералният резерв съобщи, че намалява с още 10 млрд. долара до 65 млрд. долара месечната си програма за изкупуване на активи. Решението си централната банка позова на отчетените подобрения на пазара на труда.

Ден по-рано правителствените данни показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с 3,2% през четвъртото тримесечие на 2013 г., оставайки в съответствие с очакванията на експертите.

Друг правителствен доклад оповести, че потребителските разходи са се повишили с 0,4% през декември, надхвърляйки очакванията за ръст от 0,2 на сто.

Данните на Комисията по търговия с фючърси на САЩ показаха, че хедж фондовете са повишили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 28 януари.

Брутните дълги позиции върху петрола са се покачили с 11 966 договора до 306 886, докато брутните къси позиции са намалели със 17 814 до 46 604.

Същевременно търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през март поевтиня с 1,44% в петък, за да затвори седмицата на ниво от 106,40 долара за барел – най-ниското равнище от 24 януари.

На седмична база брентът поевтиня с 1,37%. По този начин спредът между него и WTI достигна 8,91 долара за барел в края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още