IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобалното търсене на енергия ще расте с все по-бавен темп

Забавянето е в резултат на увеличаването на енергийната ефективност, отчитат от BP

20:37 | 15.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Глобалното търсене на енергия ще расте с все по-бавен темп

Световното търсене на енергийни продукти ще расте с все по-бавни темпове през следващите две десетилетия, показа анализ на британския петролен гигант BP.

Според изследването на енергийните пазари търсенето на продукти ще се увеличи с 41% до 2035 г. За последните 23 години бе постигнато покачване от 55%, припомня BBC.

Анализът показа още, че увеличаването на енергийната ефективност в развитите икономики ще остане под целевите нива. Въпреки това търсенето от страна на развиващия се свят се очаква да продължи да нараства.

Експертите от BP прогнозират, че близо 95% от нарастването на световното търсене ще дойде от развиващите се страни. Само Китай и Индия пък ще са отговорни за половината от увеличението.

За разлика от тях, забавяне на растежа ще се наблюдава в развитите икономики в Северна Америка и Европа.

Главният икономист на BP Кристов Рул заяви, че цялостното забавяне е в резултат на увеличаването на енергийната ефективност.

"Казано по-просто, хората намират начини за по-ефективно използване на енергията, защото това им спестява пари", посочи експертът.

"Това също така е добре за околната среда, защото по-малкото използване на енергия води до по-малко въглероден диоксид в атмосферата", допълни той.

Въпреки това глобалните въглеродни емисии все пак се очаква да нараснат с 29% до 2035 г., като изкопаемите горива ще продължат да заемат по-голямата част от потреблението на енергия през следващите десетилетия.

Според доклада нефтът, природният газ и въглищата ще заемат повече от 80% от потреблението на енергия до 2035 г., докато възобновяемите и другите енергийни източници ще са отговорни за останалите по-малко от 20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:25 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още