IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Златото ще поевтинее с 16% през 2014 г.

Основният виновник за понижението на цената отново ще бъде икономическото възстановяване

10:27 | 14.01.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Златото ще поевтинее с 16% през 2014 г.

Лошата серия на златото, която набра скорост през миналата година, не само ще продължи, но цената на метала може да спадне рязко до края на 2014 г. Такова становище изрази пред CNBC ръководителят на звеното за стокови пазари в Goldman Sachs Джефри Къри.

По думите му цената на жълтия метал ще отстъпи до 1 050 долара за тройунция, или с 16% по-ниско спрямо текущите ниво от около 1 252 долара за тройунция. Кой е основният виновник? Разбира се, икономическото възстановяване.

"Нашето виждане наистина се задвижва от очакването, че икономиката на САЩ ще превключи на втора предавка. По същество, когато си мислиш за скъсяване на златото... това е по същество просто залог върху същественото възстановяване на икономиката на САЩ", отбеляза Къри.

Цената на златото нарасна до рекордни нива в месеците след началото на финансовата криза през 2008 г. Възходът бе стимулиран от ниските лихвени проценти и програмите за подпомагане, реализирани от Федералния резерв.

Цената падна през миналата година на фона на опасенията, които впоследствие се материализираха, че Фед ще започне поетапно ограничаване на покупките си на активи. Въпреки това публикуваният наскоро доклад за заетостта през декември разпали отново инвеститорския интерес към благородния метал.

Къри заяви още, че златото продължава да работи като хедж срещу инфлацията, но просто не се очаква силен инфлационен натиск в следващите няколко години. "През 2014 г. няма да станем свидетели на повторното начало на поскъпването на златото", заяви още той.

По време на ранната търговия на Стария континент във вторник златото поскъпва леко с 0,10 на сто до 1 252,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 17 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 10 години
Жълтото е истински, пари долара е само хартийки който се обезценяват ударно и измерват златото. Ще дойде момент в който няма се мери в долари ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 13
mos70
преди 10 години
жълтото Не струва реално и хилядарка! Трябва да се наложи световна регулация на пазарите и спекулата...и да се ограничи в максимална степен "емоционалната" цена всички стоки, услуги, активи и валути! Стойността трябва да отговаря само и единствено на икономиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 7
needtoknowmore
преди 10 години
С темповете на вливане на нови хартийки и спада на доверието в долара до 2016-7 очаквам златото над 3к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 9
MZ/X
преди 10 години
Изчисляват с какъв темп се изтеглят всички набуталите се в златото и така получават тези 16% :)Личната ми прогноза е, че до 2016-2017-та година цената на златото ще падне до 500-700 долара! Всички мечки в златото ще приберат една доста добра доходност следващите години :) Цена между 300 и 500 долара ще е добра за дългосрочна лонг позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 12
studioaa
преди 10 години
Подценявате САЩ за пореден път. Това е огромна държава, чиято икономика е много далеч от стагнация както е в ЕС. Освен това ЕС ще бъде напуснат от всичките си кадърни специалисти заради абсурдната си социална политика. През 2050г БВП на всички държави в ЕС ще бъде около 60% от този на САЩ. Освен това Европа ще бъде крайно ислямизирана. Инвестиците в САЩ ще продължават да растат защото САЩ ще продължи да бъде голяма притегателна сила за европейците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още