IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Може ли петролът да поевтинее до под 80 долара за барел?

Политическият риск през 2014 г. ще окаже силно въздействие върху "черното злато", смятат експерти

09:19 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Може ли петролът да поевтинее до под 80 долара за барел?

Ценaтa на петрола би могла да се понижи до под 80 долара за барел, ако споразумението с международните сили обуздае ядрените амбиции на Иран. Това заяви пред CNBC президентът на Eurasia Group Йън Бремър.

"Годината за Иран е под мотото "Живей или умри"", коментира лаконично експертът.

По думите му цената на петрола ще бъде поставена под допълнителен натиск и от нарастването на либийския износ. Експортът от африканската страна се очаква отново да се покачи до равнище от около 500 000 барела на ден след възобновяването на дейността в едно от ключовите местни нефтени находища.

През миналата седмица цената на "черното злато" се потопи с над 6 на сто – най-лошият едноседмичен резултат от юни 2012 г.

По време на късната търговия в Азия във вторник стойността на суровия петрол се покачва с 0,26 на сто до 93,67 долара за барел.

"Дори и без сделка с Иран, саудитците ще трябва да намалят производството, само и само за да се поддържа минимална цена над 80 долара за барел до края на първото тримесечие", заяви още Бремър.

"Ако споразумението с Иран се случи, то ще бъде доста изгодно за нас. Саудитците няма да бъдат в състояние да поддържат настоящата цена", добави още той.

Коментарите на Бремър дойдоха след представянето на доклад на Eurasia Group, разкриващ най-големите политически рискове, пред които е изправен светът през 2014 г.

"През 2014 г. големите страни ще бъдат стабилни, ако не дори и успешни", посочват от Eurasia Group в доклада. "Но геополитиката продължава да е в играта. Настоящите реалностите, водещи към един свят на геополитическо разрушение без глобално лидерство, са очевидни".

Сред другите ключови рискове според Eurasia Group са киберсигурността, възраждането на Ал-Кайда, нарастващото недоволство в Близкия Изток и Русия, където популярността на президента Владимир Путин се понижава, както и нестабилността в Турция.

Политическият риск е силно застъпен в дневния ред на редица ключови развиващи се пазари, които са изправени през година на избори – Бразилия, Колумбия, Южна Африка, Турция, Индия и Индонезия.

"Нито една от тези страни няма да навлезе в предизборните си месеци със силен и популярен лидер. Залозите се покачват, като някои от ключовите икономики в света може да изпаднат в тежка ситуация", допълват още експертите от Eurasia Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още