IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пирон в ковчега на златото ли е решението на Фед да свие стимулите?

Редуцирането на ликвидността, предоставяна от централната банка, отслаби риска от инфлация, което влияе негативно на жълтия метал

15:40 | 19.12.13 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пирон в ковчега на златото ли е решението на Фед да свие стимулите?

Златото поевтиня с 27% тази година и с края на 2013 г. е напът да отбележи най-лошото си представяне от близо две десетилетия. Вчера Федералният резерв на САЩ (Фед) започна да изтегля постепенно паричните стимули за икономиката. Пирон в ковчега на ценния метал ли е това решение, питат от CNBC.

„Редуцирането на ликвидността, предоставяна от централната банка, отслаби риска от инфлация, което влияе негативно на жълтия метал“, сподели пред CNBC анализаторът на UBS Даниел Морган.

„Мисля, че златото ще продължава да бъде под напрежение. Аргументите да държим злато с цел защита от инфлацията изглежда, че вече не действат“, казва Морган, който прогнозира, че през следващите години цената на златото ще бъде около 1200 долара за тройунция.

Ликвидността на централната банка оказва подкрепа на златото и затвърди ролята му като убежище срещу инфлацията през последните години. Поради тази причина през 2011 г. цената му скочи до 1900 долара за тройунция.

„Икономическите индикатори свидетелстват за експанзия на световната икономика през 2014 г. Златото обаче няма да се представи добре в тази среда. Трябва да инвестирате парите си другаде“, добави още експертът.

Поскъпването на американския долар се оказва още едно от предизвикателствата пред ценния метал. На това мнение е директорът „Анализи на световните пазари“ в Asia ANZ Тимъти Ридъл. Щатските пари са най-големият печеливш от решението на Фед да намали размера на покупките.

Обикновено американската валута и златото показват обратна корелация – когато цената на едното се покачи, цената на другото пада. Златото се оценява в долари. Ето защо, когато валутата поскъпва, обикновено цената на ценния метал пада.

Още информация за курса на паричната политика на Федералния резерв на САЩ вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
"инфлация в световен мащаб няма"??? - там където аз живея обаче има и то в голям мащаб. Печатането на "пари" реални или виртуални, винаги е водило само до едно - обезценка на валутата, която се печата. Златото пък винаги е било само едно - спестявания защитени от инфлацията. Ако знаеш колко ми се искаше дядо ми да си е купил злато за 20000 долара 70-те години, вместо да си построи къща на село с тях, която сега не струва и 2000 обезценени долара. Ех, мечти, мечти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
lozkhris
преди 10 години
Това, което се случи през 2012 бе, че въпреки печатницата, инфлация в световен мащаб няма. А златото е защита точно от инфлация. Веднъж започне ли спадне може да се контролира. Освен това САЩ и Китай са в токсична прегръдка и зависимост-едните държат пазарач, другите парите. Китай може да спре да купува американски дълг, но тогава Америка ще престане да купува китайските буклуци, с които се забаламосва обикновения американец, че получава евтини стоки. Както виждаш, никой няма да среже клона. А и да не се залъгваме-това, че FED намали печатането не значи, че след 2 месеца няма да го поднови в още по големи размери... Те просто нямат никаква друга опция при тая фалирала икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 22
mos70
преди 10 години
Пирон в ковчега на златото ли е решението на Фед да свие стимулите?=========================Ха ха ха! С интерес налюдавам как велики умове, в т.ч. вече и Инвестора, лека-полека стигат до моята теория, че златото е "луксозна стока"! А както неведнъж съм писал в този форум- луксозната стока върви тогава, когато има положителни очаквания и свободен, при това, излишен кеш! :))Eстествено, че кухия и балониран жълт и лъскав, на вид,метал- ще поевтинява! Просто няма с какво да се купува....и най-вече- няма за какво да се купува!Моята дългосрочна прогноза за златото, изобщо като ценен метал, е, че постепенно (естествено много бавно във времето) златото ще се превърне в един "колекционерски и антикварен" метал! Т.е. ценност ще имат не толкова т.н. "инвестиционни" кюлчета, колкото различни златни предмети и монети, имащи чисто нумизматична, колекционерска и антична стойност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Основния момент в този конкретен процес(движение цената на златото), които наблюдаваме е, че един субект (ФЕД), може да ВЛИЯЕ в/у определен обект (златото/неговата цена). Щом може да влияе, значи най-вероятно го прави и съвсем естествено в свой интерес, който интерес, не е задължително да бъде елементарно проследим и идентифициран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 12
iivanoff
преди 10 години
Te "пироните в кофчези" са за *** дето субективно си вярват, иначе е обратно!"Къде е логиката? " - Никога няма да намериш логиката! Тя е извън телевизионните ти представи за света...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Ми те Китай вече го правят. Дори отдавна. Тая година се скъсаха да купуват реално злато. Повтарям - реално. Така, че можем да го видим това, което казваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Ами ако Китай реши, опарен от досегашната политика на ФЕД, да използва момента и настроенията, създадени от тези слухове за пирони и кофчези и започне да заменя доларовите си резерви със златни?Не казвам че ще, само хипотетично, за да покажа колко несъстоятелни са тези "логични" прогнози. А след като стана 1900 през 2011, какво се случи през 2012, въпреки че ФЕД въртеше печатницата на макс? Къде е логиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още