IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото пропадна до 5-месечно дъно

Добрите данни от САЩ стимулираха отварянето на дълги позиции в щатски долари, което постави под натиск метала

09:50 | 09.12.13 г. 2
Златото пропадна до 5-месечно дъно

Контрактите върху златото поевтиняха в петък на фона на засилващата се възможност Фед да изтъни стимулите, съобщава Investing.

Стойността на златните фючърси с доставка през февруари се смъкна с 0,24%, затваряйки търговията при ниво от 1 229,00 долара а тройунция. Сесия по-рано цената на контрактите достигна равнище от 1 231,90 долара за тройунция.

По-рано през деня, непосредствено след публикуването на данните от САЩ, цената на златото падна до сесиен минимум от 1 210,10 долара за тройунция – най-ниското равнище от 5 юли. В първите часове за търговия през новата седмица благородният метал отстъпва минимално с 0,1 на сто до 1 227,90 долара за тройунция.

Частният сектор в САЩ е добавил 203 000 нови работни места през миналия месец, надхвърляйки очакванията за скок от 180 000, показаха данните на Министерството на труда. Безработицата пък падна до 5-годишното дъно от 7% спрямо 7,3% през октомври.

Докладът дойде един ден, след като официалните данни показаха, че икономиката на САЩ е нараснала с годишен темп от 3,6% през трите месеца до септември – много над предварителния разчет за ръст с 2,6%.

Добрите данни повишиха възможността Фед да започне да изтънява 85-милиардните си месечни стимули след срещата си на 17-18 декември.

Цената на благородния метал се смъква с около 27% от началото на 2013 г., насочвайки се към първата си годишна загуба в последните 13 години.

Среброто с доставка през март поевтиня с 0,24% в петък, за да се затвори седмицата на ниво от 19,52 долара за тройунция. В четвъртък цената на контрактите се смъкна с 1,31% до 19,57 долара за тройунция.

Стойността на медта с доставка през март нарасна с 0,59% до 3,248 долара за паунд. По-рано през сесията цената на индустриалния метал нарасна до 3,260 долара за паунд – най-високото равнище от 24 ноември.

В четвъртък медните фючърси поевтиняха с 0,6% до 3,229 долара за паунд. На седмична база червеният метал поскъпна с 1,32 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
донов - тъпотата ще превземе света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Ти пък да не вземеш да кажеш нещо и ей го днес златото се вдигнало с 2,2 %. Това сега в резултат на какво е? Американската икономика ли се срина за 24 часа, или причината е некаква друга? Защото ако се съди само по цената на златото, то американската икономика би трябвало да се движи със скоростта на светлината нагоре. Обаче доларът пада. Защо? Нали всички отварят дълги позиции в долари?! Продават си златото, за да си купят долари и долара пада ВЪПРЕКИ ТОВА ! Като го купуват толкова много то не е ли защото разчитат купувайки го той да стане по-скъп? Или Бен така е засилил печатницата в желанието си да убие интереса на всички към доларите, че даже и това не помага. Така ми е мъчно, че хората, които наистина разбират какво се случва в света нямат никакво желание да пишат. За сметка на това тези, дето нищо не разбират ще се изтрепят да пишат и са много плодовити в желанието си да изглеждат умни. И цялото интернет пространство се запълва с все повече тъпотии и накрая, както казваши Иван Ан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още