IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия: Търсенето на суров петрол се подобрява

Моментната цена е приемлива, заяви петролният министър на най-големия производител на суровината в света

10:41 | 03.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Саудитска Арабия: Търсенето на суров петрол се подобрява

Саудитска Арабия е доволна от сегашните цени на суровия петрол, както и от нивата на глобалното търсене и предлагане, заяви петролният министър на азиатската страна. По думите му Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще остави без изменение производствения си таван.

"Пазарът е в най-добрата позиция, в която може да бъде", заяви във Виена министър Али ал Наими, цитиран от Rappler. Изявлението се случи в навечерието на срещата на ОПЕК в сряда, на която лидерите на организацията ще вземат решение за размера на производството.

"Търсенето е голямо, икономическият растеж се подобрява", посочи Наими, който представлява най-големия производител на суров петрол в света.

12-те държави-членки на ОПЕК от Близкия Изток, Африка и Латинска Америка заедно произвеждат около една трета от световния суров петрол. Страните имат наложен таван за производство на 30 млн. барела на ден, или малко над текущото производство.

"Търсенето и предлагането са в равновесие, материалните запаси са в добра позиция", отбеляза петролният министър в австрийската столица, където се намира седалището на ОПЕК.

"Моментната цена е правилна, тя е пазарно решена. Доволните сме от това, което пазарът определя", добави той.

Според представителя на Саудитска Арабия сегашната цена от малко под 100 долара за барел осигурява приемливи приходи за производителите, като същевременно не тежи твърде много на потребителите.

Запитан дали ОПЕК ще намали производството на фона на перспективата за увеличаване на износа от Иран, Наими заяви: "Защо да го понижаваме? Все още има търсене".

През миналия месец Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира, че търсенето на произведен в страните от ОПЕК суров петрол ще отстъпи до 29,10 млн. барела на ден през следващата година спрямо 29,89 млн. в момента. Спадът ще се дължи основно на засилващата се конкуренция на енергийните пазари.

По време на ранната европейска сесия във вторник цената на суровия петрол WTI се покачва с 0,35% до 94,15 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още