IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото отчете най-лошия си ноември от 1978 г. насам

Цената на ценния метал се понижи с повече от 5% през месеца, като губи над една четвърт за годината и върви към първи годишен спад от 13 години

11:32 | 30.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото отчете най-лошия си ноември от 1978 г. насам

Цената на златото претърпя най-големия си ноемврийски спад от 35 години, продължавайки стабилното поевтиняване на ценния метал през тази година, пише CNBC.

По време на вчерашната сесия спот цената се понижи с около 5,6% за месеца до 1250,60 за тройунция – нещо невиждано от ноември 1978 г., когато спадът е бил 20%, показват данни на World Gold Council.

Спадът през ноември е най-големият от юни насам, като от началото на годината златото е загубило над една четвърт от стойността си, като е на път да отбележи първия си годишен спад от 13 години.

„Хаотичната година за златото продължава“, коментира Ейдриън Аш, ръководител анализи в BullionVault. „Благодарение на растящия пазар на акции, който е на 6-годишен връх, последните две години бяха най-лошите за златото.“

Исторически ноември е добър месец за златото. През последните 45 години жълтият метал е прибавял средно 1,4% през месеца, според изчисленията на BullionVault.

Аш посочва намаляващото търсене в Индия като ключов фактор за поевтиняването. Нетният внос на злато в Китай остава силен, но вносът в Индия бе засегнат от правителствени ограничения. Опасенията за дефицита по текущата сметка на страната накара управляващите  да се опитат да ограничат големия обем на вноса.

До неотдавна Индия бе най-големият потребител на злато, но бе изпреварена от Китай, по данни на World Gold Council.

Между 2002 и 2012 г. цената на златото нарасна петкратно, подкрепена от ниските лихви, извънредната ликвидност в САЩ от страна на Федералния резерв и притесненията за глобалната икономика, които насочиха инвеститорите към рисково убежище, каквото е ценният метал.

С перспективата за свиване на монетарните стимули на Фед обаче мнозина анализатори предвиждат, че златото може да продължи да поевтинява.

От Citigroup заявиха по-рано през месеца, че златото е на път към втора фаза от бичия си пазар и техният долен праг за цената му е 1111 долара за тройунция. Goldman Sachs от своя страна прогнозира значителен спад в цената на златото през 2014 г. от поне 15%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още