IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

PetroChina придоби перуанското дружество на Petrobras за 2,6 млрд. долара

Сделката е част от мащабния план на бразилската компания за продажба на активи на стойност 9,9 млрд. долара

16:59 | 13.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
PetroChina придоби перуанското дружество на Petrobras за 2,6 млрд. долара

Най-голямата китайска петролна и газова компания – PetroChina, е сключила споразумение за придобиване на перуанското дъщерно дружество на бразилската държавна петролна компания Petrobras за 2,6 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

От Petrobras, която търси усилено купувачи на своите чуждестранни активи, заявиха, че подписаната в сряда сделка трябва първо да бъде одобрена от правителствата на Китай и Перу.

PetroChina придоби всички акции на Petrobras Energia Peru SA, която притежава три петролни и газови полета в Перу. В официално изявление на китайската компания се посочва, че полетата в момента произвеждат около 800 000 тона петролен еквивалент годишно.

"Придобиването на активите ще спомогне за увеличаването на мащаба на PetroChina и за сътрудничеството в Латинска Америка, като също така ще подобри устойчивото развитие на международниия бизнес на компания", се посочва в изявлението.

Petrobras от своя страна обяви, че споразумението включва Лот X – ключово петролно поле в Перу, което е въведено в експлоатация през 1912 г. и което е произвело 16 000 барела петролен еквивалент през 2012 г.

Сделката включва и 46,16% от Лот 57 – естествено находище на кондензиран газ, което все още не се експлоатира официално, както и целият Лот 58 – открито наскоро газово находище.

От Petrobras съобщиха, че продажбата е част от бизнес плана 2013-2017, който бе представен през март. Стратегията цели раздяла с активи на стойност 9,9 млрд. долара, включително дялове в Мексиканския залив и Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още