IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

По-ниските маржове и високите разходи за проучвания свиха печалбата на Total

Total е сред компаниите, които изпълняват по-високорискова стратегия за проучвания

19:13 | 31.10.13 г.
По-ниските маржове и високите разходи за проучвания свиха печалбата на Total

Френската енергийна компания Total отчете по-ниска печалба през третото тримесечие заради по-ниските маржове и по-високите разходи за проучвания, съобщава Ройтерс.

Компанията реши освен това да не увеличава дивидента, както направи конкурента й ВР, отбелязва информационната агенция. Тя ще плати тримесечен дивидент от 0,59 цента на акция – точно колкото и предходното тримесечие. “Имаме добри фундаменти и можем да повишим дивидента в бъдеще”, коментира финансовият директор на компанията Патрик де ла Шевардие.

Забавянето на европейската икономика сви търсенето на петрол, което доведе до свръхкапацитет и намаляване на маржовете на европейските рафинерии. По-рано този месец Total обяви, че маржовете са ударили 4-годишно дъно.

Нетната печалба на френския петролен гигант е записала годишен спад от 19% до 2,7 млрд. евро, което е малко под консенсусната прогноза от 2,78 млрд. евро на анкетирани от информационната агенция анализатори. На финансовият резултат натежават по-високите разходи за проучвания.

Приходите за изминалото тримесечие са спаднали с 6 на сто до 46,7 млрд. евро.

“Ще продължим с проучванията до края на 2013 г. и през 2014 г. Все още не сме открили голямото находище, което търсим, трябва да признаем това”, коментира де ла Шевардие.

Той допълва, че очаква добивите на нефт и газ да нараснат през тази година в зависимост от ситуацията в областта Кашаган в Казахстан. Де ла Шевардие обаче не даде точни данни, а и не потвърди старата прогноза за ръст на добивите от 2-3%.

През третото тримесечие обаче петролният гигант отчита повишение на добивите до 2,299 млн. барела дневно, което е увеличение за второ поредно тримесечие. То се дължи на разработването на проектите на компанията в Кашаган и Норвегия.

Подтиквани от исторически високите цени на петрола през последните няколко години, петролните компании увеличиха разходите си за нови проучвания, за да търсят находища в региони до неотдавна считани за твърде отдалечени или рискови. Акционерите обаче настояват за налагане на “таван” на тези разходи заради опасенията от рязък спад на цената на петрола, което застрашава печалбите.

Total е сред компаниите, които изпълняват по-високорискова стратегия за проучвания. Компанията търси гигантски находища в считани за екзотични области. Миналия месец обаче главният й изпълнителен директор призна, че ще започне, както той се изрази, “меко кацане” на капиталовите разходи.

Total обяви още, че ще се включи в проекта Fort Hills в Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още