IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола остана под натиск след кризата в САЩ

Лекият суров петрол поевтиня до под 98 долара за барел

09:04 | 28.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола остана под натиск след кризата в САЩ

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни контракти поскъпнаха в петък, но стойността на суровината все пак отчете третата си поредна седмица на отстъпление на фона на опасенията за отслабване на перспективите пред икономиката на САЩ.

Лекият суров петрол WTI с доставка през декември поскъпна с 0,76% в петък, за да затвори седмицата при 97,85 долара за барел.

Въпреки скромния ръст на цената петролните контрактите изгубиха 3,22% на седмична база, постигайки шестата в последните седем седмици на спад.

Петролът навлезе в мечи пазар през последните седмици на фона на опасенията, че кризата в САЩ ще повлияе негативно на растежа на първата по сила икономика в света, което ще рефлектира и върху търсенето на суровини.

Публикуваните по-рано през седмицата данни показаха, че запасите от суров петрол в САЩ са се повиши с 5,2 млн. до 379,8 млн. барела – най-високото ниво от 28 юни.

В предстоящата седмица погледите на инвеститорите ще бъдат насочени към заседанието на Федералния резерв на САЩ. Очакванията са щатските централни банкери да запазят текущия размер на месечната си програма за изкупуване на активи.

Във фокуса на инвеститорите ще бъдат и икономическите данни от САЩ, в това число докладите за продажбите на дребно, инфлацията и продажбите на жилища.

Същевременно търгуваният на борсата в Лондон петрол сорт брент с доставка през декември поевтиня с минималните 0,06% в петък до 106,93 долара за барел.

На седмична база стойността на суровината се смъкна с 2,73%, като по този начин спредът между брента и суровия петрол достигна 9,08 долара за барел.

Цената на брента бе поставена под натиск от новината, че рафинерията Grangemouth в Шотландия ще остане отворена. Решението разсея опасенията за възможно прекъсване на доставките от региона на Северно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още