IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от Китай стимулираха търсенето на петрол

Въпреки тласъка в петък енергийната суровина поевтиня с 0,4% на седмична база

09:46 | 21.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данните от Китай стимулираха търсенето на петрол

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни контракти поскъпнаха в петък, след като оптимистичните икономически данни от Китай облекчиха опасенията, че втората по сила икономика в света забавя растежа си.

Въпреки добрите новини от Азия печалбите на суровината бяха ограничени на фона на безпокойството, че 16-дневният блокаж на щатската администрация ще повлияе негативно на икономическия растеж отвъд Океана.

Контрактите върху лекия суров петрол с доставка през декември поскъпнаха с 0,24% в петъчната сесия, затваряйки търговията при 101,11 долара за барел.

На седмична база стойността на фючърсите върху енергийната суровина се смъкна с 0,4 на сто, отчитайки петата си седмица на понижение в последните шест.

Цената на петрола намери подкрепа, след като официалните данни показаха, че икономиката на Китай се е разширила с годишен темп от 7,8% през третото тримесечие след покачването с 7,5% през трите месеца до юни.

Отделен доклад показа, че индустриалното производство в Китай се е увеличило с годишен темп от 10,2% през деветия месец, надхвърляйки леко очакванията на експертите за покачване с 10,1%. През август пък увеличението бе с 10,4 на сто.

Китайската икономика е вторият по големина консуматор на петрол в света след САЩ и е сред основните двигатели на търсенето.

Същевременно Конгресът постигна политическа сделка за временно отлагане на фалита на САЩ. Законодателите подновиха дейността на правителството и премахнаха временно тавана на дълга часове преди страната да изпадне в безпрецедентна неплатежоспособност.

Политическото споразумение между републиканците и демократите осигури финансиране на федералното правителство до 15 януари и премахна тавана на държавните задължения до 7 февруари.

Междувременно в Лондон контрактите върху конкурентния сорт брент с доставка през декември поскъпнаха с 0,76 на сто до 109,94 долара за барел в петък.

Суровината изгуби 1,2% от стойността си на седмична база, като по този начин спредът между брента и суровия петрол достигна 8,83 долара на барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още