IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочароващи данни от Китай натиснаха цената на петрола

Енергийната суровина продължава поевтиняването от миналата седмица

08:34 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разочароващи данни от Китай натиснаха цената на петрола

Цената на петрола започна новата седмица така, както приключи и предходната - с понижение. Повод за това даде новината за по-ниската от очакваното производствена активност в Китай през септември.

PMI индексът, измерващ активността в икономиката, е на ниво 50,2 пункта този месец. Това е доста под предварителните оценки за 51,2 пункта. По-слабите данни натиснаха цената на черното злато и днес лекият суров петрол се търгува с 1,2 на сто по-ниско спрямо петък при 101,68 долара за барел.

Търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни контракти приключиха петъчната сесия в близост до 11-седмично дъно. Нарастващите тревоги около възможността за блокиране работата на американското правителство изпратиха на заден план опасенията на инвеститорите от последните седмици за прекъсване на доставките от Близкия Изток.

Контрактите върху лекия суров петрол WTI с доставка през ноември поевтиняха с 0,15% в петък, за да затворят седмицата на ниво от 102,87 долара за барел. Цената на "черното злато“ падна до сесийно дъно от 102,37 долара за барел по-рано през търговията, доближавайки се до 11-седмичното дъно от 102,20 долара за барел.

На седмична база фючърсите върху енергийната суровина поевтиняха с 1,8%, отбелязвайки третата си поредна седмица на спад.

Загрижеността, че американските законодатели няма да успеят да постигнат споразумение за бюджета с цел предотвратяване на дълговатa криза постави под натиск щатските пари и всички деноминирани в долари стоки. Очаква се в началото на октомври Конгресът да повдигне тавана на дълга, които според изчисленията на американското Министерство на финансите ще бъде достигнат на 17 октомври.

Същевременно опасенията на пазарните участници за прекъсване на доставките от Близкия Изток продължават да изчезват, след като САЩ и Русия постигнаха споразумение за премахване на химическите оръжия в Сирия.

Контрактите върху "черното злато" поскъпнаха до 27-месечен връх от 112,22 долара за барел на 28 август на фона на нарастващата възможност за военен удар на САЩ срещу режима на Башар Асар. Планът за действия бе стимулиран от предполагаемото използване на химическо оръжие срещу цивилни граждани.

Въпреки че Сирия не е сред големите производители на петрол, очакванията бяха 2-годишната гражданска война да засегне доставките на петрол от околните държави към Запада. Според данни от 2012 г. страните от Близкия изток са били отговорни за почти 35% от световното производство на енергийната суровина.

Междувременно търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през ноември поевтиня с 0,55% в петък, затваряйки седмицата на ниво от 108,63 долара за барел. На седмична база контрактите изгубиха също 0,55 на сто, като по този начин спредът между брента и суровия петрол WTI достигна 5,76 долара за барел.

Днес брентът поевтинява с 0,8 на сто до 106,85 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още