IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото с минимален ръст от 0,5% на седмична база

Инвеститорите възвърнаха доверието си в жълтия метал на фона на задаващата се дългова криза в САЩ

09:16 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото с минимален ръст от 0,5% на седмична база

Фючърсните контракти върху златото поскъпнаха с над 1% в петъчната търговия. Притесненията около дълговата криза в САЩ и очакванията за продължаване на стимулите от страна на Федералния резерв възвърнаха доверието на инвеститорите в сигурността на благородните метали.

Търгуваните на Нюйоркската борса контракти върху жълтия метал с доставка през декември поскъпнаха с 1,15 на сто, затваряйки седмицата на ниво от 1 339,20 долара за тройунция. Стойността на договорите се покачи с 1,5% по-рано през сесията, достигайки дневен връх от 1 344,40 долара за тройунция – най-високото ниво от 10 септември.

На седмична база пък цената на благородния метал напредна с 0,5%, постигайки втората си поредна седмица на растеж.

Загрижеността, че американските законодатели няма да успеят да постигнат споразумение за избягване на дълговата криза постави под натиск зелените пари и всички деноминирани в долари стоки. Очакванията са в началото на октомври Конгресът да разшири тавана на дълга, които според изчисленията на американското Министерство на финансите ще бъде достигнат на 17 октомври.

В същото време инвеститорите в злато продължиха да наблюдават отблизо публичните изявления на представителите на Федералния резерв, търсейки сигнали за бъдещето на американската парична политика.

В реч в петък председателят на подразделението на Фед в Чикаго Чарлз Еванс заяви, че съществува възможност централната банка да запази мащабните си 85-милиардни месечни стимули до началото на 2014 г.

Публикуваните в петък смесени икономически данни от САЩ добавиха допълнителна несигурност относно бъдещето на количествените улеснения. Изготвяният от Thomson Reuters и Мичиганския университет индекс на потребителското доверие падна до 4-месечно дъно от 77,5 пункта през септември спрямо 82,1 пункта месец по-рано.

Друг доклад от последния ден на миналата седмица показа, че разходите на американските домакинства са нараснали с 0,3% през август след ревизирания ръст от 0,2 на сто през предходния месец.

Движенията в цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очаквания за това дали централната банка на САЩ ще прекрати мащабната си програма за изкупуване на активи по-рано от очакваното. Следващата среща на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) ще се проведе на 29-30 октомври.

При търговията с други благородни метали среброто за доставка през декември поскъпна  с 0,3%, за да затвори седмицата при ниво от 21,83 долара на тройунция. В предходната сесия контрактите върху ценния метал поевтиняха с 0,55 на сто до 21,76 долара за тройунция. На седмична база пък фючърсите изгубиха 0,4 на сто, отбелязвайки третата си поредна седмица на понижение.

Медта с доставка през декември поскъпна с 0,7% в петък до 3,329 долара за паунд. Цената на червения метал напредна с 0,3 на сто спрямо седмица по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още