IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-слабата златна акция в света

Книжата на Compania de Minas Buenaventura са се понижили със 68 процента от началото на годината

09:25 | 28.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-слабата златна акция в света

Акциите на Compania de Minas Buenaventura, най-големият производител на злато в Латинска Америка, само през тази година са загубили 68 процента от стойността си. Това е най-голямата загуба сред 35-те производители на благородни метали с пазарна стойност от най-малко един милиард долара. Но шансовете за завръщане са добри, пише в свой анализ Bloomberg.

Производителите на злато в целия свят страдат от ниската цена на златото – през тази година цената е паднала досега с 20 на сто до 1324 долара за тройунция. Компанията си има и домашно приготвени проблеми в Перу. "Пазарът наказва Buenaventura за всички тези неща: увеличение на разходите, социални проблеми и спада в цената на златото" казва анализаторът Оскар Помар от базираната в Лима анализаторска компания MCC Seminariо.

Алберто Бенавидес е основал компанията преди 60 години. Заедно с Newmont Mining той откри през осемдесетте години находището Янакоха в Андите. И двете компании започват там добив през 1993 година. Buenaventura днес е сред най-ценните производители на злато в света, номер 19, с пазарна капитализация от 3,120 милиарда долара и годишен оборот от 1.,5 милиарда долара. В сравнение със силно задлъжнелите конкуренти компанията има решаващо предимство: нетният дълг е "само" 87 милиона долара.

За тази година компанията планира да инвестира 385 млн.долара. Заедно с партньора си Newmont Buenaventura ще започне и отново работа по проекта „Конга“, който бе прекратен след протести на местните жители. И двете компании вече са инвестирали 1,5 милиарда долара там. Инвестицията си дружеството ще финансира чрез издаване на облигации. Главният изпълнителен директор Рохе Бенавидес, син на основателя Алберто, обяви в началото на юли, че ще пусне доларови облигации в чужбина, „ако там отново се появи по-силен апетит".

А някои неща сочат тъкмо, че апетитът сред инвеститорите отново се повишава. Облигации, емитирани от минните компании, в момента са на път да постигнат най-добри месечни доходи от единадесет месеца насам, показват данни на Bank of America. Зад всичко това седят и спекулациите, че Федералният резерв на САЩ ще поддържа мерките си за намаляване на разходите по заеми.

Федералният резерв през този месец изненадващо не намали своите покупки на облигации в размер на 85 млрд. долара на месец. Паричните - власти искат първо да видят повече доказателства за устойчив растеж на броя работни места. Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви на 18-и септември, че решението за покупките на облигации зависи в крайна сметка „от това, което е необходимо за икономиката".

Събуждането на интереса от страна на инвеститорите в облигации е възможност за Buenaventura да сечели нещо от капиталовия пазар. „Ясно е, че нов прозорец вече е отворен“, казва анализаторът в Moody's от Сао Пауло Суомо Мукерджи в телефонно интервю за Bloomberg News. „Няма гаранция, че положението с лихвените проценти ще стане по-добро, ако те се забавят още“.

Въпреки че нагласите на пазара към златото са се влошили, като инвеститорите в облигации сигурно ще се вдъхновят от нетната позиция на Buenaventura, казва кредитният стратег Ричард Сегал от Jefferies в Лондон. "Като се има предвид балансар в сравнение с тези на конкуренцията, те не би трябвало да имат никакъв проблем да съберат пари".

С оглед на търсенето на злато през тази седмица Бенавидес заяви пред анализатори, че компанията му „вярва в златото – независимо от сегашната ситуация“. Предложенията от новите находища са ограничени, а търсенето от страна на централни банки и богати частни инвеститори ще се запази високо, смята той. И причините според него са в хлабавата ценова политика на САЩ и рисковете от инфлация.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още