IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня с близо 5% през миналата седмица

Понижаването на заплахата от военна намеса на САЩ в Сирия смъкна цената на петрола

09:40 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтиня с близо 5% през миналата седмица

Mеждувременно търгуваните на борсата в Ню Йорк петролни контракти поевтиняха в петък. Понижаването на заплахата от военна намеса на САЩ в Сирия облекчи опасенията за прекъсване на доставките от богатия на суровината Близък Изток. Страните от региона са отговорни за около 35% от общото световно производство на петрол.

Лекият суров петрол с доставка през ноември поевтиня с 0,2 на сто в петък, затваряйки седмицата при 107,54 долара за барел. По този начин цената на суровината достигна понижение от 2,45 на сто на седмична база – най-големият седмичен спад от края на юли.

Цените на петрола бяха подложени на натиск, тъй като пазарните участници останаха фокусирани върху възможността за дипломатическо решение на конфликта в Близкия Изток.

В събота държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров се споразумяха за изготвяне на единна рамка за унищожение на притежаваните от режима на Башар Асад химически оръжия. По силата на споразумението управляващите в Сирия ще трябва да декларират запасите си от химически оръжия до 20 септември.

Споразумението призовава също така правителството да позволи достъп на специализираните международни органи до местата, където оръжията се съхраняват. Първоначалните проверки на място трябва да бъдат завършени до ноември.

Стойността на петрола нарасна до 27-месечен връх от 112,22 долара за барел на 28 август на фона на нарастващата възможност за военни действия срещу сирийското правителство.

Въпреки че Сирия не е сред големите производители на петрол, инвеститорските опасения са насочени към потенциално разрастване на конфликта и в останалите страни от региона, което може да повлияе негативно на доставките.

Същевременно търгуваните на Лондонската борса фючърси върху петрола сорт брент с доставка през ноември поскъпнаха с минималните 0,15% в петък, затваряйки търговията при 111,72 долара за барел. Суровината изгуби 3,6% на седмична база, като по този начин спредът между брента и суровия петрол достигна 4,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още