IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтиня с близо 5% през миналата седмица

Понижаването на заплахата от военна намеса на САЩ в Сирия смъкна цената на петрола

09:40 | 16.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтиня с близо 5% през миналата седмица

Стойността на фючърсите върху златото се оттласна от достигнатото 5-седмично дъно по време на петъчната търговия, за да затвори сесията с минимално изменение. Публикуваните по-рано през деня по-слаби от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ внесоха допълнителна доза несигурност относно това дали Федералният резерв ще започне да ограничава мащабната си програма за стимулиране на икономиката по време на предстоящото си заседание.

Американските централни банкери трябва да се срещнат на 17-18 септември, като заседанието ще даде яснота около бъдещите перспективи пред първата по големина икономика в света.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняха с 0,35%, затваряйки седмицата при 1 326,10 долара за тройунция. Фючърсите изгубиха около 1,9% по-рано през търговията, достигайки дневно дъно от 1 304,80 долара за тройунция – най-ниският резултат от 8 август насам.

Металът поевтиня с 4,7 на сто на седмична база, постигайки най-голямото си едноседмично понижение от юни.

Движенията в цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията за това дали централната банка на САЩ ще прекрати програмата си за количествени улеснения по-рано от предвиденото.

По-рано в петък Министерството на търговията на САЩ обяви, че продажбите на дребно са се повишили с 0,2% през август, оставайки под очакванията за ръст от 0,4 на сто.

Отделен доклад показа, че според предварителните данни на изготвяния от Мичиганския университет индекс потребителското доверие в САЩ е паднало до 5-месечно дъно от 76,8 пункта спрямо крайната оценка от 82,1 пункта през август.

Докладите дойдоха седмица, след като последният доклад за заетостта в САЩ показа, че икономиката е добавила по-малко работни места от очакваното през осмия месец.

Разочароващите данни принудиха инвеститорите да претеглят очакванията си за перспективите пред програмата за стимулиране на Фед. През май председателят на Резерва Бен Бернанке заяви, че решението за свиване на стимулите ще зависи от това дали икономическите данни са достатъчно силни.

При търговията с други благородни метали среброто с доставка през декември поскъпна леко с 0,4% в петък, за да затвори седмицата на ниво от 22,24 долара на тройунция. Въпреки скромния ръст в последната сесия металът поевтиня с 6,85% на седмична база.

Контрактите върху медта с доставка през декември добавиха 0,35% в петък, приключвайки търговията при 3,221 долара за паунд. Въпреки това цената на червения метал намаля с 1,2% на седмична база.

Последна актуализация: 23:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още