IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад в цената на петрола в началото на новата седмица

Отлагането на военната операция в Сирия доведе до сваляне на напрежението сред инвеститорите

08:35 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рязък спад в цената на петрола в началото на новата седмица

Новата седмица започва със значителен спад в цената на петрола. Черното злато отстъпва заради отлагането на военната намеса в Сирия след новината, че президентът на САЩ Барак Обама може да получи одобрение за операция най-рано на 9 септември.

Лекият суров петрол с доставка през октомври поевтинява с 1,6 на сто (1,70 долара) до 105,96 долара за барел в първите часове за търговия тази седмица. В търгуваните в Ню Йорк петролни контракти поевтиняха с повече от 1 на сто, възвръщайки обратно част от постигнатите през седмицата силни печалби с оглед на потенциалния конфликт в Сирия.

За цялата минала седмица черното злато поскъпна с 1,2 на сто.

Цената на петрола нарасна до 27-месечен връх от 112,22 долара за барел в сряда на фона на нарастващите спекулации, че САЩ ще предприеме военни действия срещу сирийското правителство.

Въпреки че Сирия не е сред големите производители на петрол, инвеститорските опасения са насочени към затруднения за общите доставки от богатия на енергийната суровина близкоизточен регион.

Също както златото, така и петролът, като деноминирана в долари стока, остава под натиск с поскъпването на щатския долар спрямо основните конкурентни в глобален план валути.

Търгуваните на Лондонската борса контракти върху петрола сорт брент с доставка през октомври също поевтиняха с малко над 1 на сто в петък, за да затворят седмицата на ниво от 114,04 долара за барел.

Въпреки поевтиняването в петъчната търговия суровината добави 2,6 на сто към цената си на седмична база. По този начин спредът между брента и суровия петрол WTI достигна 6,38 долара за барел.

Днес брентът с доставка през октомври поевтинява с 0,9 на сто тази сутрин до 113,02 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още