IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без промяна в цената на златото след волатилна седмица за пазарите

Силата на долара ограничава поскъпването на благородния метал, цената му остава под 1 400 долара за тройунция

08:10 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Без промяна в цената на златото след волатилна седмица за пазарите

Пазарите на суровини изживяха една силно волатилна предходна седмица. Фючърсите контракти върху златото приключиха седмицата под психологическата граница от 1 400 долара за тройунция, след като оптимистичните икономически данни за щатската икономика отново подхраниха спекулациите, че Федералният резерв ще започне ограничаване на стимулите си още през септември.

Контрактите върху жълтия метал с доставка през декември поевтиняха с 1,3% в петък, за да приключат седмицата на ниво от 1 395 долара за тройунция. Цената на суровината изгуби 0,2 на сто на седмична база, отбелязвайки първото си седмично понижение в последния месец.

По-рано в петък изготвяният от Мичиганския университет и Thomson Reuters индекс на потребителското доверие за август нарасна до 82,0 пункта спрямо предварителната оценка от 80,0 пункта. Ревизираният резултат надхвърли очакванията на експертите за ръст до 80,5 пункта.

Също в петък бе публикуван и PMI индексът на чикагските мениджъри, който скочи до 53,0 пункта спрямо 52,3 пункта през юли, оставайки в съответствие с очакванията.

Данните дойдоха ден след като ревизираните данни за американската икономика показаха по-голям от очакваното растеж през второ тримесечие. Щатското министерство на търговията обяви, че брутният вътрешен продукт се е покачил с 2,5% през трите месеца до юни, надхвърляйки очакванията за ръст от 2,2%. Предварителната прогноза пък бе за покачване от 1,7 на сто.

Позитивните данни дадоха нов тласък на спекулациите, че Фед може да ограничи мащабните си покупки на облигации на фона на нарастващите признаци на възстановяване на американската икономика. Движенията на цената на златото през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията за това дали Фед ще прекрати програмата си за количествени улеснения по-рано от очакваното. Следващата среща на щатската централна банка ще се проведе на 17-18 септември.

Възможността Фед да ограничи стимулите подпомогнаха щатския долар. Доларовият индекс ICE, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест други основни валути, спечели 0,12% в петък, затваряйки седмицата при 82,11 пункта – най-силното ниво от 2 август насам.

По-високите котировки на американските пари има тенденцията да поставя под натиск цената на златото, тъй като металът става по-скъп и съответно по-непривлекателен за притежателите на други валути.

Загубите на златото все пак бяха ограничени на фона на продължаващите опасения за възможен военен удар на САЩ срещу Сирия. В петък държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде наказан за "бруталната и груба" атака с химическо оръжие, при която в Дамаск загинаха близо 1 500 души. Ден по-късно пък американският президент Барак Обама обяви, че очаква решението на Конгреса относно евентуална военна намеса в Близкия Изток.

Новата седмица започва с минимално отстъпление в цената на златото от 0,25 на сто до 1392,20 долара за тройунция.

През миналата седмица благородният метал поскъпна до 4-месечен връх от 1 433,50 долара за тройунция. Ценният метал бе припознат от пазарните участници като безопасно убежище на фона на засилващите се спекулации за военни действия.

При търговията с други благородни метали среброто с доставка през декември поевтиня с 2,4% в петък, за да затвори седмицата при 23,55 долара на тройунция – най-ниският резултат от 23 август насам. Стойността на метала изгуби 0,75 на сто на седмична база, отбелязвайки първото си седмично понижение в последния месец и половина.

Медта с доставка през декември пък поевтиня с 0,7% в петък, смъквайки се до 3,239 долара за паунд в края на търговията в петък. Цената на червения метал се понижи с 3,25 на сто спрямо седмица по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още