IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът отново поевтиня под 110 долара

Евентуалното включване на Иран в конфликта може да доведе до смущения в 20% от общите световни доставки на суровината

09:30 | 29.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът отново поевтиня под 110 долара

Фючърсите върху петрола поевтиняха в електронната търговия в четвъртък. Цената на контрактите прекъсна възходящия си тренд от последните дни, който започна на фона на засилващата се възможност за военни действия в Близкия Изток, които се очаква да попречат на доставките.

Фючърсните договори с доставка през октомври поевтиняват с 0,81 долара, или 0,74%, до 109,29 долара за барел след ръста от 1% в предходната сесия в Ню Йорк. Във вторник пък цената на суровината се покачи с 3 на сто, припомня MarketWatch.

Търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент също губи от стойността си, поевтинявайки до 115,81 долара за барел при дневен спад от 0,23 долара, или 0,20%.

Рязкото покачване на цената на "черното злато" в последните дни дойде, след като американските власти декларираха готовността си за военни действия срещу сирийското правителство след предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу цивилни граждани през миналата седмица.

Въпреки това късно в сряда президентът на САЩ Барак Обама каза в интервю за PBSNewshour, че все още не е взето решение за започване на военни действия в Близкия Изток.

В същото време властите във Великобритания ще осъществят парламентарно гласуване, вероятно в началото на следващата седмица, преди да се присъединят на страната на американските военни части, според The Wall Street Journal.

В същото време възможността за достигане до по-широк конфликт в региона при евентуално нападение срещу Сирия се покачва. Длъжностни лица от режима в Дамаск и нейния съюзник Иран предложиха aтaкa нa съседен Израел, ако САЩ предприемат военни действия.

"Евентуалното участие на Иран в потенциален конфликт може да доведе до смущения в потока на нефтените доставки през пролива Ормуз", отбелязват анализаторите в ICICI Bank в сряда. През транспортната връзка в южен Иран преминава 20% от цялото количество консумиран в света петрол.

При търговията с други енергийни продукти в четвъртък природният газ с доставка през октомври поскъпва с 0,009 долара, или 0,27%, до 3,59 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици). Предстоящата сесия на Wall Street ще е първата редовна за новите контракти с краен срок десетия месец на годината. Договорите с доставка през септември изтекоха със затварянето на търговия в сряда.

Бензиновите контракти с доставка през септември губят 0,01 долара, или 0,4% , търгувайки се при 3,08 долара за галон, докато фючърсите върху дестилатните горива също с доставка през септември поевтиняват с 0,02 долара, или 0,7% , до 3,19 долара за галон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Това са размисли отпреди 30-40 години типични за ограничени хора или рожби на българо-съветската дружба. След войната в Ирак нещата много се промениха, включително и позицията на много мюсюлмански страни относно Израел.Иран малко по малко се изпокара с всички мюсюлмански страни и мога да ти кажа поне 4 страни от региона на Близкия Изток, които негласно искат Израел да свърши мръсната работа с Иран вместо тях. Единствения съюзник на аятоласите в Иран беше Башар Асад. Скоро остават сами срещу целия свят.И дори Израел да се включи в конфликта никоя близка мюсюлманска страна няма да скочи да се бие заедно с Иран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
rat
преди 10 години
Браво на Иран, много хитра реакция. Ако американците нападнат СИрия, най-добрия начин за защита е насрещно нападение над Израел. Защо? Ами защото ако Израел се надигне и отговори, после с голяма вероятност скачат и останалите араби срещу него. Което съответно омаловажава конфликта в Сирия, защото ще се появи един много по-голям конфликт и Сирия ще е като буря в чаша вода. Браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още