IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на суровия петрол е на 18-месечен връх заради напрежението около Сирия

Въпросът вече не е дали ще има нападение срещу Сирия, а кога и по какъв начин, коментира анализатор

23:24 | 27.08.13 г.
Цената на суровия петрол е на 18-месечен връх заради напрежението около Сирия

Цената на американския лек суров петрол нарасна до най-високото си ниво от 18 месеца заради спекулации, че напрежението в Сирия ще разстрои доставките от Близкия Изток, съобщи Bloomberg.

Цената се повиши с 2,9%, след като сирийският министър на външните работи Уалид Муалем заяви, че защитата на страната ще „изненада“ света, ако САЩ и неговите съюзници опитат да я нападнат.

Западните държави уведомиха сирийската опозиция да очаква удар срещу силите на президента Башар ал Асад до няколко дни, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, присъствали на разговорите.

„Геополитическото напрежение в Сирия определено ескалира с една степен, а точно тя е съществена“, заяви Хари Чилингурян, ръководител на отдела за стратегии на пазарите на суровини в лондонския филиал на френската банка BNP Paribas SA. „Това е загатване какво би означавал един по-мащабен конфликт в региона за ключовите доставчици в региона. Пазарът просто заема дълги позиции и очаква развоя на събитията“, добави той.

Цената на петрола от сорт West Texas Intermediate с доставка през октомври скочи с 3,09 долара до 109,01 долара за барел на стоковата борса в Ню Йорк. Достигнатото ниво е най-високото от 24 февруари 2012 г., а процентното повишение – от 2 май 2013 г.

Цената нарасна и вследствие на изявление на председателя на борда на директорите на Libya National Oil Corp. Нури Беруйен, според когото добивът в страната може да е паднал под 200 000 барела дневно – най-ниското ниво след революцията срещу бившия либийски лидер Муамар Кадафи.

Сортът „Брент“ с октомврийска доставка поскъпна с 3,63 долара, или 3,3%, до 114,36 долара за барел на борсата ICE Futures Europe, като цената е на 6-месечен връх.

Администрацията на американския президент Барак Обама се е съсредоточила върху правните и политическите основания за ограничен военен удар като демонстрация на международно порицание срещу използваните от режима на Асад химически оръжия, твърди неин представител, когото Bloomberg не посочва поименно. Действията ще бъдат с ограничен обхват и ще бъдат насочени срещу военни обекти и друга инфраструктура, но не и срещу Асад, е уточнил той.

Вчера американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Обама ще държи Сирия отговорна за „безразборни убийства“ на нейни граждани чрез химически оръжия, като посочи, че има „неопровержими“ доказателства за използването на такива оръжия през миналата седмица срещу жители предградие на сирийската столица Дамаск.

„Въпросът вече не е дали те възнамеряват да нападнат, а кога и как“, смята Джулиъс Уокър, стратег за световните фондови пазари в UBS Securities LLC в Ню Йорк. „Проблемът е дали подобна намеса ще въвлече съседните страни“, обяснява той.

Сирия граничи с Ирак и е близо до Иран – две държави, които добиват около 20% от петрола в рамките на организацията на страните-износители на суровината ОПЕК. Самата Сирия е добивала само по 164 00 барела дневно от общо изпомпваните 28,3 млн. барела в Близкия Изток, сочат данни, публикувани в документа „Статистически преглед на световната енергетика“ на британската компания  BP Plc.

„Самата Сирия не е от значение за петролните доставки“, заяви Сузана Чой, ръководител на отделя за проучвания при суровините във вашингтонския филиал на Deutsche Bank. „Цените растат заради по-мащабните последици от едно нападение. Има опасения за това как ще отговорят съюзниците на Сирия на една атака срещу режима на Асад. Тревогата е, че Иран може да прекрати преговорите по своята ядрена програма“, изтъкна тя.

Иран, който е отколешен съюзник на Сирия, предупреди САЩ, че американска атака срещу Сирия ще въвлече целия регион в конфликта. Всяко използване на военна сила в Сирия ще „погълне целия регион“, заяви говорителят на иранското министерство на външните работи Абас Арагхи.

Русия също предупреди срещу нападения върху Сирия.

„Истинският риск е, ако Сирия реши да отвърне по какъвто и да било начин, а при още по-лошия сценарий – ако се включи Иран или Русия, или пък някой от съюзниците на Асад“, подчерта Уокър. „Готвим се да наблюдаваме как цените се изстрелват нагоре“, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още