IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2017 година Китай ще бъде най-големият вносител на петрол в света

Шистовият газ ще намали зависимостта на САЩ от внос на енергийни ресурси, сочи прогноза на Wood Mackenzie

22:39 | 20.08.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
До 2017 година Китай ще бъде най-големият вносител на петрол в света

До 2017 година Китай ще се превърне в най-големият вносител на петрол в световен мащаб, прогнозира консултантската компания Wood Mackenzie, цитирана от Reuters. Причината е увеличеният брой автомобили, които повишава търсенето на петролни продукти.

Според анализаторите САЩ ще харчи все по-малко за внос на петрол, разчитайки на местния добив и основно на шистовия газ. Така САЩ ще намали зависимостта си от вноса на енергийни продукти от Близкия изток и Африка.

Прогнозата на компанията е, че до 2020 година вносът на петрол в Китай ще достигне 9,2 млн. барела на ден, спрямо 2,5 млн. барела на ден през 2005 година. До 2020 година вносът на петрол от САЩ ще достигне 6,8 млн. барела дневно. Пикът на американския внос е 10,1 млн. барела на ден.

„Тези данни означават, че САЩ ще разчита на Северна Америка за покриване на нуждите си, а Китай ще бъде по-зависим от Близкия изток и страните от ОПЕК”, допълват от Wood Mackenzie.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още