IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на паричните стимули от Фед няма да засегне златото

Това е истинската причина, поради която инвестираме в ценния метал, споделя портфолио мениджърът Джон Хатауей

19:52 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Намаляването на паричните стимули от Фед няма да засегне златото

„Аргументите ни защо инвестираме в злато остават непоклатими“, казва Джон Хатауей, портфолио мениджър в Tocqueville Gold Fund. В интервю пред CNBC той обяснява причините, които са изстреляли цената на златото нагоре.

“Дали златото поскъпва драстично? Мисля, че, ако погледнете в дългосрочен план, както винаги правя аз, най-простото обяснение защо инвестираме в злато е все по-лошата парична политика. Свидетели сме на безумни свръхпродажби на злато.“

От най-ниското си ниво през юни тази година цената на златото се покачи с 16% и навлезе във втората си поредна най-добра седмица от 2013 г., въпреки че от началото на годината цената на златото се понижава с 18 на сто.

„Имаше период на понижение в цената“, казва той, изтъквайки, че фючърсите, дериватите и борсово търгуваните фондове (ETFs) изискват реална обмяна на злато.

„Изглежда, че хората губят увереност у традиционната търговия с деривати, базирани на актив, в нашия случай – златото. Това можем да видим при разпродажбите на борсата COMEX (Commodity Exchange), поделението на New York Mercantile Exchange."

Миналата седмица стана ясно, че търсенето на физическо злато e скочило с 53% през второто тримесечие на 2013 г., а оттливът на капитали от борсово търгуваните фондове, инвестиращи в злато, е довел до спад от 12% в търсенето на годишна база.

Хатауей обърна внимание и на връзката между ниските цени на златото в Ню Йорк и Лондон и повишеното търсене в Азия, където инвеститорите купуват ценния метал с бясна скорост.

Според него намаляването на паричните стимули от страна на Федералния резерв на САЩ няма да окаже голямо влияние върху цената на златото.

„Мисля, че този ход на Фед ще окаже сериозно влияние върху финансовите пазари. Според мен това е истинската причина, поради която инвестираме в злато“, споделя в заключение той.

Още за инвестициите в злато четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още