IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на метали и енергийни суровини продължи възхода си

Цената на среброто постигна най-голямото си едноседмично покачване в последните близо 5 години

09:14 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на метали и енергийни суровини продължи възхода си

На седмична база сребърните контракти поскъпнаха с 11,7%, като растежът на цената се оказа най-големият от септември 2008 г. насам.

Междувременно стойността на медта с доставка през септември скочи с 0,75 на сто в петък, за да затвори седмицата при 3,362 долара за паунд. Нивото се оказа най-високото от 5-ти юни насам. Червеният метал поскъпна с 1,55% спрямо седмица по-рано, постигайки втората си поредна седмица на растеж.

Цената на метала се повиши, след като поредицата от оптимистични икономически данни от света подобриха перспективите пред търсенето на актива, който е широко застъпен в промишлеността.

Контрактите върху търгувания в Ню Йорк суров петрол WTI завършиха петъчната сесия на 2-седмичен връх, след като продължаващото напрежение в Египет засили опасенията за прекъсване на доставките от Близкия Изток. Страните от региона и Северна Африка са отговорни за 36% от световното производство на “черно злато“.

Фючърсите върху енергийната суровина с доставка през октомври поскъпнаха минимално с 0,1 на сто в петък, за да затворят седмицата на ниво от 107,29 долара за барел. По-рано през сесията цената на петрола удари 107,95 долара за барел - най-високото ниво от 18-ти юни насам.

Цената на актива нарасна в последните дни в резултат на кървавите сблъсъци между поддръжниците на сваления египетски президент Мохамед Морси и силите за сигурност. Опасенията на пазарните участници са свързани с допълнително ескалиране на напрежението, което може наруши доставките през две от ключовите транспортни връзки в региона - Суецкия канал и Суецко-средиземноморския петролопровод.

Египетските власти обявиха по-рано през седмицата извънредно положение, след като над 600 души загинаха, а най-малко 2 000 бяха ранени. Напрежението между правителството и поддръжниците на Морси се засили, след като бившият президент бе свален от поста му през юли чрез военен преврат.

Въпреки новините от Близкия Изток ръстът в цената на петрола бе ограничен след серията негативни данни за щатската икономика, които поставиха под натиск очакванията за търсене на енергийни суровини.

Междувременно фючърсите върху петрола сорт брент с доставка през октомври поскъпнаха с 0,95% в петък, затваряйки седмицата при 110,62 долара за барел. По-рано през сесията брентът удари 110,70 долара за барел – най-високото ниво от 2-ри април.

Търгуваната в Лондон суровина добави 2,15% на седмична база, а спредът между брента и суровия петрол WTI достигна 3,33 долара за барел в края на търговията в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още