IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на метали и енергийни суровини продължи възхода си

Цената на среброто постигна най-голямото си едноседмично покачване в последните близо 5 години

09:14 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Търсенето на метали и енергийни суровини продължи възхода си

Цената на контрактите върху златото достигна 8-седмичен връх в петък. Покачването бе стимулирано от серията от негативни за американската икономика данни, които отслабиха спекулациите, че Федералният резерв ще започне оттегля стимулите си през септември, каквито бяха предварителните нагласи.

Движението на стойността на жълтия метал през тази година до голяма степен е продиктувано от очакванията дали и кога Централната банка на САЩ ще прекрати мащабната си 85-милиардна месечна програма за изкупуване активи.

Фючърсните контракти върху благородния метал с доставка през декември поскъпнаха с 1,15 на сто в петък, затваряйки седмицата при 1 376,30 долара за тройунция. По-рано през сесията цената на златото удари 1 379,10 долара за тройунция - най-високото ниво от 18-ти юни.

Стойността на метала нарасна с 4,55 на сто на седмична база, постигайки най-силния си едноседмичен ръст от приключилата на 12-ти юли седмица.

Търсенето на злато намери подкрепа, след като Университетът в Мичиган обяви, че изготвяният съвместно с Thomson Reuters индекс на потребителското доверие в САЩ e отстъпил от постигнатия през юли 6-годишен връх от 85,1 пункта. Предварителните данни за август показаха спад до 80,0 пункта. Анкетираните по-рано икономисти очакваха индексът да достигне ниво от 85,5 пункта.

Други представени в петък данни показаха, че производителността на труда в САЩ е нараснала с малко по-висок от очаквано темп от 0,9% на годишна база през второто тримесечие. Анкетираните от MarketWatch експерти очакваха ръст от 0,8 на сто.

Вниманието на инвеститорите бе привлечено и от данните на щатското Министерство на търговията, което съобщи, че първоначалните разрешителни за жилищно строителство са се покачили с годишен темп от 896 000, оставайки под прогнозираните 915 000.

Инвеститорите в злато следят отблизо икономическите данни от САЩ, които могат да дадат насока в каква посока ще се развие мащабната програма за количествени улеснения на Федералния резерв. Всяко подобрение в първата по сила икономика в света може да засили опасенията, че централната банка ще започне изтъняване на стимулите си по-рано от очакваното.

Прекратяването на количествените улеснения от своя страна ще нанесе тежък удар върху стойността на златото. Търсенето на жълтия метал процъфтява в последните години, като пазарните участници го използват като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите парични политики.

При търговията с други ценни метали в петък среброто с доставка през септември поскъпна с 1,3%, приключвайки седмицата на ниво от 23,23 долара за тройунция - най-високото от 15-ти май.

Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още