IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола и насилието в Египет - колко силна е взаимовръзката

Анализаторите са разделени в мненията доколко напрежението в страната е фактор за ръста на цената на черното злато

10:28 | 17.08.13 г.
Цените на петрола и насилието в Египет - колко силна е взаимовръзката

Цените на петрола тръгнаха нагоре след свалянето на египетския президент Мохамед Морси. Анализатори обаче спорят дали размириците в Близкия Изток са единственият фактор за ръста и колко още би поскъпнало черното злато, пише CNBC.

Безредиците в страната изнервиха инвеститорите и засилиха опасенията, че насилието може да се разпространи в съседни държави – производителки на петрол. В допълнение към това една не малка част от световните добиви се транспортират през Суецкия канал.

Снощи лекият американски суров петрол поскъпна до 107,46 долара за барел след волатилна сесия, в която достигна ценови нива и над 108 долара. Повишението за седмицата е 1,4 на сто, изчислява MarketWatch. В Лондон сортът брент пък премина границата от 110 долара.

Въпреки насилието в Египет, което причини смъртта на над 600 души и заплашва да прерасне в гражданска война, от Capital Economics смятат, че геополитическа нестабилност е пренебрежим фактор за ръста на цените на петрола.

“Прекъсването на доставките от Либия, Ирак и Нигерия изиграха своята роля, но трябва да внимаваме, когато приписваме повече от 2-3 долара от този ръст на Египет”, посочва в свой доклад Джулиан Джесъп от компанията.

Джесъп отбелязва, че по време на Арабската пролет не е имало прекъсвания на транспорта на черно злато и газ през Суецкия канал, както и че египетската армия, САЩ и други регионални сили – например Саудитска Арабия, вероятно ще гарантират, че това няма да се случи и сега.

“Дори и да има някакви смущения, САЩ и съюзниците могат да предотвратят рязък скок на цените, като отблокират част от резервите”, посочва се в анализа.

В документа пише, че ръстът на цените на черното злато може да се обясни с повишения оптимизъм за световната икономика и ралито на пазарите на акции от края на юни. “Рязък спад на запасите на САЩ също би подкрепил възстановяване на цените”, подчертава експертът.

Том Исай също смята, че ситуацията в Египет не е определящ фактор за пазара на петрол. “Египет не е чак толкова голям проблем и аз не мисля, че това ще доведе до значително увеличение на геополитическата рискова премия при петрола, освен ако други близкоизточни държави не се включат в конфликта. Както обикновено, основното опасение е свързано с разпространението на несигурността”, посочва той.

По думите му цените на петрола в момента се движат основно от икономическите данни, а трейдърите очакват с нетърпение всички числа, които биха подсказали дали Федералният резерв ще започне скоро да оттегля стимулите за икономиката.

Лотар Ментел от Tatton Investment Management обаче е на противоположно мнение – че насилието в Египет има съществен принос за ценовите движения поне в краткосрочен план.

“Мисля, че засилването на геополитическата несигурност управлява движението на цените поне в краткосрочен план. Много се надявам цената на петрола да падне отново, защото съм загрижен за това какво ще се случи в Египет. Мисля, че и днес ще имаме напрегнат ден”, коментира експертът.

Що се отнася до прогнозите за движението на цените на петрола през следващата седмица, анализаторите също не са единни в позициите си и силите на очакващите допълнителен ръст са почти изравнени с тези с “мечи” настроения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още