IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след оптимистичните търговски данни от Китай

Очакванията на анализатори са втората по сила икономика в света да засили търсенето си на енергийни продукти

10:43 | 08.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът поскъпва след оптимистичните търговски данни от Китай

Фючърсните контракти върху суровия петрол WTI поскъпват в търговията в четвъртък, насочвайки се към първата си сесия на растеж от 2-ри август насам на фона на оптимистичните външнотърговски данни от Китай, съобщава MarketWatch.

Цената на суровия петрол с доставка през септември скача с 0,21 долара, или 0,21%, достигайки до 104,59 долара за барел в електронната търговия. Покачването идва, след като официалните правителствени данни в Китай показаха ръст както на вноса, така и на износа през юли.

Стойността на търгувания на Лондонската борса сорт брент също набира скорост, покачвайки се с 0,17 долара, или 0,15 на сто, до 107,52 долара за барел.

Представеният по-рано през деня доклад за външнотърговските отношения на Китай показа, че общият износ на втората по сила икономика в света през юли е скочил с 5,1% на годишна база. Месец по-рано индикаторът отбеляза спад от 3,1 на сто. Анкетираните от Dow Jones Newswires експерти очакваха покачване в рамките на 2,8 на сто.

Междувременно вносът също е отбелязал покачване през изминалия месец – с 10,9% на годишна база, докато през юни бе отчетено понижение от 0,7 на сто. Повечето експерти очакваха чувствително по-малък ръст през седмия месец на годината – в рамките на 1,3%.

Заедно с неотдавнашното покачване при официалния PMI индекс за юли "външнотърговските данни са в подкрепа на по-добрата икономическа перспектива пред Китай", отбелязаха икономистите от Bank of America Merrill Lynch в четвъртък. Те допълниха, че застават зад прогнозата си, че китайската икономика ще успее да достигне желаното 7,5-процентово разширение на годишна база през втората половина на 2013 г.

Цената на петрола и другите енергийни суровини традиционно намира подкрепа при по-оптимистична статистика за икономиката на Китай. Въпреки това голяма част от експертите са скептични относно достоверността на представяните от правителството на втората по сила икономика в света данни поради политически причини.

Търгуваните в Ню Йорк фючърси върху петрола поевтиняха в сряда с 0,93 долара, или 0,9%, на фона на понижените перспективи пред търсенето на суровината с оглед на последните данни за седмичните запаси в САЩ.

Щатската Администрация за енергийна информация (EIA) обяви, че запасите от суров петрол са се понижили с 1,3 млн. барела до 363,3 млн. барела в приключилата на 2-ри август седмица. Анкетираните от Platts aнализатори очакваха спад от 2 млн. барела.

Късно вечерта във вторник Американският институт по петрола (API) публикува седмичните си данни, които показаха по-голям от очаквания спад на запасите от суровината през миналата седмица - с 3,7 млн. барела. Пазарите реагираха на новината, като непосредствено след публикуването на доклада стойността на „черното злато“ отбеляза ръст.

При търговията с други енергийни суровини фючърсните контракти върху бензина с доставка през септември поскъпват с 0,02 долара, или 0,6%, до 2,89 долара за галон, докато цената на дизеловото гориво също с доставка през септември е нагоре с 0,01 долара, или 0,3 на сто, до 2,97 долара за галон.

Фючърсите върху природния газ с доставка през септември от своя страна поевтиняват с 0,015 долара, или 0,45%, до 3.233 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още