IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото продължава да пълзи надолу

Благородният метал отчете най-дългата си серия на спадове в последните три месеца

09:27 | 06.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото продължава да пълзи надолу

Фючърсните контракти върху златото поевтиняват във вторник, достигайки най-дългата си серия на спадове в последните три месеца. Пониженията идват на фона на несигурността относно перспективите пред мащабната програма за изкупуване на ДЦК и ипотечни облигации, реализирана от щатския Федерален резерв, съобщава MarketWatch.

Цената на на благородния метал с доставка през декември се смъква с 13,45 долара, или 1,03 на сто, до 1 288,95 долара за тройунция.

Стойността на търгувания на Нюйоркската борса актив спадна с 8,10 долара, или 0,6 на сто, в понеделник след по-добрите от очакваното данни за активността в сектора на услугите в САЩ през юли.

В последните седмици американската централна банка обяви неколкократно възможността да забави темпото си изкупуване на активи, ако икономиката се развива според очакванията. Мащабната 85-милиардна програма за количествени улеснения от страна на Фед се разглежда като стимул за цената на златото. Търсенето, а оттам и цената на благородния метал нарастват, тъй като инвеститорите го използват като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите парични политики.

На фона на серията оптимистични данни за щатската икономика в последните дни цената на златото изгуби 0,9 на сто през миналата седмица - първият седмичен спад в последния месец.

Фючърсите върху жълтия метал поевтиняха рязко в понеделник, след като Институтът за управление на доставките (ISM) обяви, че секторът на услуги в САЩ се е разширил с по-бързи темпове през юли. Изследването показа, че индексът на поръчките на мениджърите се е изкачил до 56 пункта спрямо 52,2 пункта през юни, достигайки най-високото си ниво от февруари насам.

Анкетираните от MarketWatch експерти от своя страна очакваха индексът да се повиши до 53,1 пункта. Всеки резултат над 50 пункта е сигнал за растеж.

По-късно в понеделник председателят на Фед в Далас Ричард Фишър заяви, че спадът на нивото на безработица в САЩ до 7,4% през юли е сигнал, че централната банка е все по-близо до ограничаването на своя програма за количествени улеснения.

Цената на златото получи известна подкрепа в петък, след като щатското Министерството на труда представи данните си за заетостта през юли. Статистиката показа, че американската икономика е генерирала 162 000 работни позиции през седмия месец на годината. Резултатът остана под очаквания на повечето анализатори, които предвиждаха ръст на работните места в диапазона 180-185 000. Данните ускориха спекулациите за това дали Фед ще започне поетапно забавяне на стимулите след заседанието си през септември.

Междувременно фючърсните контракти върху среброто с доставка през септември поевтиняват с 0,145 долара, или 0,74%, до 19,575 долара за тройунция. Стойността на медта с доставка през септември пък е надолу с минималните 0,006 долара, или 0,18 на сто, до 3,161 долара за паунд в електронната търговия.

Фючърсите върху паладия с доставка през септември поевтиняват с 4,90 долара, или 0,67%, до 727,60 долара за тройунция, докато платината с доставка през октомври е надолу с 5,65 долара, или 0,39%, до 1 444,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още