IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва над 108 долара след оптимистичните новини от САЩ

Стойността на "черното злато" се насочва към ръст от 3,7% на седмична база

10:27 | 02.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Очаква се добрите икономически новини от САЩ да засилят търсенето на енергийни продукти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Очаква се добрите икономически новини от САЩ да засилят търсенето на енергийни продукти. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху петрола поскъпват в петък, насочвайки се към близо 4-процентов ръст на седмична база. Покачването идва на фона на предстоящите данни за работните места в САЩ, които може да засилят сигналите за търсене на енергийни продукти, пише MarketWatch.

Цената на суровия петрол с доставка през септември се покачва с 0,24 долара, или 0,23 на сто, до 108,14 долара за барел. В предходната сесия стойността на търгуваната на Нюйоркската борса суровина отбеляза ръст от 2,86 долара, или 2,7%.

Цената на "черното злато" се насочва към седмична печалба от 3,7% с оглед на добрите икономически новини от САЩ, които показаха, че молбите за помощи при безработица през изминалата седмица са спаднали до най-ниското си ниво от януари 2008 г. Заявките за помощи са намаляли с 19 000 до сезонно изгладените 326 000.

Освен това, от Института за управление на доставките (ISM) обявиха, че производствената активност в САЩ е достигнала най-добрия си резултат в последните повече от две години, което допълнително подкрепи възможността за подобряване на търсенето на енергия.

По-късно в петък инвеститорите очакват доклада за работната сила в САЩ през юли. Данните за седмия месец на годината се очаква да покажат спад на безработицата с 0,1 процентни пункта до 7,5 на сто, докато прежвижданията за работните места са за ръст до 180 000.

Анализаторите от Crеdit Agricole прогнозират "солиден ръст" от 200 000 работни места за юли и спад на безработицата до 7,5%. Експертите също така очакват докладът да покаже, че средната работна седмица за всички служители в САЩ е останала без промяна на ниво от 34,5 часа при минимален ръст от 0,1% на средното почасово възнаграждение.

"Докладът за работните места ще бъде следен отблизо, тъй като Федералният резерв търси сигнали за подобряване на трудовия пазар преди да започне да намалява своите месечни покупки на активи. Вярваме, че ако докладът за заетостта бъде в съответствие с нашите прогнози, изискването на централните банкери ще бъде изпълнено", каза главният икономист за Северна Америка в Crеdit Agricole Майкъл Кери.

По време на заседанието на FOMC по-рано през седмицата щатските централни банкери решиха да понижат леко целевото си икономическо развитие до края на годината, но не дадоха ясни сигнали дали и кога ще започнат поетапно ограничаване на 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на ДЦК и други активи.

Търгуваният на Лондонската борса конкурентен сорт брент с доставка през септември поскъпва с 0,12 долара, или 0,11 на сто, до 109,67 долара за барел. Цената на суровината скочи с 1,84 долара, или 1,7%, при търговията в четвъртък.

Фючърсите върху природния газ с доставка през септември поевтиняват с 0,021 долара, или 0,63 на сто, до 3,366 долара за 1 млн. BTU (британски термични единици). В четвъртък щатската Администрация за енергийна информация (ЕIA) обяви покачване на доставките на суровината за седмицата до 26-ти юли до 59 млрд. куб. фута. Анкетираните от Platts експерти очакваха ръст между 54 млрд. и 58 млрд. куб. фута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още