IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отстъпва минимално преди срещата на Фед

Очакванията на пазарните играчи са насочени към запазване на текущата парична политика от страна на щатската централна банка

09:53 | 30.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Спекулативните инвеститори рязко се увеличи нетните си дълги позиции в злато през седмицата до 26-ти юли. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Спекулативните инвеститори рязко се увеличи нетните си дълги позиции в злато през седмицата до 26-ти юли. Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху златото поевтиняват минимално в електронната търговия във вторник. Инвеститорите остават в изчаквателна позиция преди предстоящата ключовата срещата на върха на Федералния резерв, предава MarketWatch.

Стойността на златото с доставка през декември губи 1,75 долара, или 0,13 на сто, до 1 327,85 долара за тройунция. В предишната сесия цената на благородния метал се понижи със 7,70 долара, или 0,6%.

Скромният натиск върху цената на метала идва в навечерието на двудневната среща на Федералната комисия за отворения пазар (FOMC), на която ще бъде обсъдена бъдещата монетарна политика на САЩ. Инвеститорите са в очакване на сигнали дали и кога американската централна банка ще започне свиване на мащабната си месечна програма за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара.

Количествените улеснения са разглеждани като стимул за поскъпване на златото и другите ценни метали, защото инвеститорите ги използват като хедж срещу инфлационните рискове вследствие на гъвкавите парични политики.

Като цяло настроенията на трейдърите са насочени към запазване на текущата парична политика. Въпреки че повечето икономисти прогнозират намаляването на количеството изкупувани облигации да се случи през септември, съществуват и спекулации, че изтъняването ще започне в края на годината или дори по-късно.

Според анализатори от Commerzbank в навечерието на срещата на Фед спекулативните инвеститори рязко се увеличи нетните си дълги позиции в злато през седмицата до 26-ти юли, която бе третата поредната на растеж за цената на метала.

Анализаторите от Ground Standard Bank отбелязаха от своя страна в понеделник, че евентуално „потапяне“ на цената на златото под границата от 1300 долара за тройунция би привлякло купувачите обратно на пазара. "Въпреки че купуването на физическо злато стихна през последните седмици, до голяма степен поради по-високите цени, стойността все още е относително стабилна в сравнение със същия период в предишни години", отбелязаха още експертите.

При търговията с други ценни метали във вторник стойността на среброто с доставка през септември се смъква с 0,10 долара, или 0,52%, до 19,76 долара за тройунция. Цената на медта с доставка през септември от своя страна е надолу с 0,011, или 0,34%, до 3,098 за паунд.

Фючърсите върху платината с доставка през октомври губят 2,75 долара, или 0,19%, до 1 440,40 долара за тройунция, докато паладия с доставка през септември поевтинява с 1,40 долара, или 0,19 на сто, търгувайки се за 740,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още