IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровият петрол поскъпна над брента за първи път от 2010 г.

Спредът между контрактите върху американския суров петрол и конкурентния сорт брент навлезе в низходящ тренд през последните месеци

15:14 | 22.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Суровият петрол поскъпна над брента за първи път от 2010 г.

Цената на търгувания на Лондонската борса петрол сорт брент падна под тази на конкурента WTI за първи път от есента на 2010 г., предава ИТАР–ТАСС.

Към 13:35 часа българско време фючърсите върху американския петрол WTI поскъпнаха до 108,50 долара за барел, докато брентът се търгуваше при 108,45 долара за барел.

"Тръбопроводът, който свързва Кушинг с бреговете на Мексиканския залив, увеличи капацитета си, което би следвало да окаже влияние. Досега в САЩ имаше местно свръхпредлагане", заяви Никола Подлевски, ръководител на аналитичния отдел на брокерската компания Zerich. "В резултат на това цената на петрола в САЩ бе по-ниска, въпреки факта, че качеството на американския суров петрол WTI традиционно се смята за по-високо от това на брента", отбеляза още той.

Въпреки това повечето експерти смятат, че в момента няма логично обяснение за резкия спад на петролните запаси в САЩ от 27,1 млн. барела през последните три седмици.

Спредът между контрактите върху американския суров петрол WTI и търгувания в Лондон конкурентен сорт брент навлезе в низходящ тренд през последните месеци на фона на подобряването на производствената перспектива в Северно море и сигналите за намаляващите запаси в Кушинг, Оклахома – основният разпределителен център на суровината в САЩ.

В началото на юли стана известно, че капацитетът на газопровода Seaway, предоставящ петрол на Средния Запад от рафинериите в Тексас се е увеличил със 150-400 хил. барела на ден. В допълнение на 3 юли TransCanada Corporation обяви завършването на строителството на тръбопровод, който ще доставя ежедневно допълнителни 700 000 барела суров петрол до Кушинг от рафинериите в Тексас.

Очаква се, че новите тръбопроводи ще гарантират растежа на доставките в САЩ и ще намалят риска от рязко увеличение на петролните запаси, дължащо се на технически проблеми.

Експерти очакват инфраструктурните промени да доведат до ръст на потреблението на енергийната суровина в САЩ, което ще покачи и стойността на суровия петрол WTI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още