IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силни сесии за златото и петрола след речта на Бернанке

Фючърсите върху благородния метал поскъпнаха с 2,6% само в сряда след изявлението на председателя на Фед

09:14 | 15.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Силни сесии за златото и петрола след речта на Бернанке

Фючърсите върху златото приключиха петъчната сесия почти без промяна и близо до 3-седмичен връх на фона на коментарите на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке.

Движенията на цената на благородния метал през тази година до голяма степен са продиктувани от очакванията за това дали централната банка на САЩ ще прекрати месечната си програма за количествени улеснения по-рано от очакваното.

Цената на златото с доставка през август отбеляза отстъпление от 0,3% в петък, приключвайки седмицата на ниво от 1 284,15 долара за тройунция.

Стойността на търгувания на Нюйоркската борса благороден метал нарасна до 1 297,05 долара за тройунция в четвъртък, достигайки най-високото си ниво от 24-ти юни.

Цената на златото се покачи с 4,9 на сто на седмична база – най-големият седмичен ръст от октомври 2011 г.

Фючърсите върху суровината поскъпнаха с 2,6 на сто в сряда, след като председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че "много гъвкавата" парична политика ще бъде необходима в обозримото бъдеще, позовавайки се на ниските нива на инфлацията и високата безработица.

Бернанке посочи, че Федералният резерв няма да повишава лихвените си проценти, дори и след като равнището на безработица достигне заложената цел от 6,5%.

От началото на годината цената на златото изгуби 24 на сто на фона на спекулациите, че американската централна банка ще започне поетапно свиване на своята програма за стимулиране на икономиката до края на тази година.

Евентуалното преустановяване на 85-милиардната месечна програма за изкупуване на облигации ще нанесе тежък удар на златото и другите деноминирани в долари стоки. Инвеститорите използват повечето ценни метали като хедж срещу инфлационните рискове, породени от гъвкавите монетарни политики на различните централни банки.

При търговията с други благородни метали цената на среброто с доставка през септември се понижи с 0,3% в петък, приключвайки седмицата на ниво от 19,89 долара за тройунция. Стойността на суровината натрупа 5,2% на седмична база, отбелязвайки първата си седмица на растеж в последния месец.

Фючърсите върху медта с доставка през септември поевтиняха с 0,75% в петък, за да затворят седмицата при 3,154 долара за паунд. Въпреки песимистичните резултати в петък, цената на метала напредна с 2,7% на седмична база.

Търгуваните на Нюйоркската борса петролни контракти от своя страна приключиха петъчната сесия с ръст. Цената на суровия петрол WTI с доставка през август се изкачи с 1,3%, за да приключи седмицата на ниво от 105,95 долара за барел.

Стойността на „черното злато“ се повиши до 107,44 долара за барел в четвъртък – най-добрият резултат от 27 март 2012 г.

Петролните фючърси поскъпнаха с 2,3% на седмична база, постигайки трета поредна седмична на растеж.

В сряда стойността на актива скочи с 2 на сто, след като председателят на Фед Бен Бернанке обяви, че централната банка ще запази гъвкавата си парична политика в обозримото бъдеще.

Цената на петрола бе подкрепена и от оповестения в сряда доклад за складовите наличности. Изследването показа, че запасите от суров петрол са спаднали с 9,9 млн. барела през седмицата до 5 юни в сравнение с очакванията за спад от едва 3,3 млн. барела.

В понеделник пазарните участници ще бъдат в очакване на данните за китайския икономически растеж на фона на монтаж загрижеността за икономическите перспективи пред втората по сила икономика в света.

Търгуваният на Лондонската борса сорт Брент с доставка през август поскъпна с 1,1 на сто в петък, за да приключи седмицата при ниво от 108,81 долара за барел.

По-рано през сесията брентът поскъпна до дневен връх от 109,14 долара за барел – най-доброто ниво от 3 април.

Суровината добави 1,1% през седмицата, а спредът между брента и суровия петрол достигна 2,86 долара за барел.

Разликата между контрактите се сви до най-ниското си ниво от ноември 2010 г. в началото на седмицата на фона на подобряването на производствената перспектива в Северно море и сигналите за намаляващите запаси в Кушинг, Оклахома – основният разпределителен център на суровината в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 10 години
"САЩ ще прекрати месечната си програма за количествени улеснения"... ежеминутната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още