IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поевтинява след серията от четири положителни сесии

Въпреки понижението за момента благородният метал се устремява към първата позитивна седмица в последния месец

13:40 | 12.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Златото поевтинява след серията от четири положителни сесии

Фючърсите върху златото поевтиняват в петък след серията от ръстове в последните дни. Въпреки това цената на благородния метал се устремява към приключване на седмицата на зелена територия – за първи път в последния месец.

Стойността на златото с доставка през август губи 6,55 долара, или 0,51%, достигайки до 1 273,35 долара за тройунция в електронната търговия, съобщава MarketWatch.

Цената на благородния метал отбеляза ръст с 32,50 долара, или 2,6 на сто, на Нюйоркската борса в четвъртък. Ръстът бе четвъртият пореден, като по този начин металът oтчете най-дългата си положителна серия от средата на месец март.

Добрата седмица за златото бе подкрепена от спада на щатския долар. Понижението на зелените пари бе породено от изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке в сряда. Той обяви, че американската централна банка няма да бърза с повишаването на лихвените проценти, дори и ако равнището на безработицата достигне заложената цел от 6,5%.

По-слабият долар помага на деноминирани в долари стоки, като златото, като ги направи по-евтини за притежателите на други валути. Количествените улеснения от страна на Фед и други централни банки от своя страна също подкрепят цените на златото и останалите благородни метали.

От началото на годината фючърсите върху златото поевтиняха с близо 24 на сто на фона на опасенията на инвеститорите, че Фед ще започне поетапно ограничаване на 85-милиардната си месечна програма за изкупуване на активи.

При търговията с други благородни метали в петък фючърсите върху среброто с доставка през септември поевтиняват с 0,19 долара, или 0,98%, достигайки до 19,760 долара за тройунция. Стойността на благородния метал скочи с 0,79 долара, или 4,1 на сто, в четвъртък.

Цената на медта с доставка през септември се смъква с 0,025 долара, или 0,79 на сто, до 3,152 долара за паунд.

Платината с доставка през октомври поевтинява с 3,55 долара, или 0,25%, до 1 404,05 долара за унция, докато стойността на паладия с доставка през септември е надолу с 0,80 долара, или 0,11%, до 717,40 долара за унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още